VijestiBiH

Objavljena nova lista najjačih svjetskih vojski: Na kojem mjestu je BiH?

Posebno je zanimljiva Ukrajina jer je trenutno u ratu. Oni su stavljeni na 15. mjesto ove liste. Za Ukrajinu se navodi da značajno pojačavaju svoju vojsku uz pomoć Zapada

Stranica Global Firepower svake godine od 2006. objavljuje svoj godišnji izvještaj i rang-listu nacionalnih oružanih snaga, od najjačih do najslabijih. Ovogodišnja rang-lista vojne snage zemalja objavljena je prošlog mjeseca, a podaci su zanimljivi i međunarodno gledano i za Bosnu i Hercegovinu.

Global Firepower je svakoj od 145 zemalja na rang-listi izračunao specifični “Power Index”, indeks koji se računa na osnovu više od 50 faktora koji ne obuhvataju samo strogu vojnu moć, već i financijsku situaciju, logističke kapacitete i geografske uslove, između ostalog.

What Is Up With The New Melania Trump
SAD je na prvom mjestu. Njegov Power Index je 0.0712. SAD je godinama na vrhu ovog popisa. SAD posjeduje 92 aktivna razarača, 11 nosača aviona te 13.300 aviona. Također, SAD u svom arsenalu ima 983 helikoptera. Uvjerljivo su najjača vojska na svijetu.

Uz to, SAD i najviše troši na vojsku. Godišnji budžet kreće se oko 750 milijardi dolara, trostruko više od Kine. Na drugom mjestu je i dalje Rusija. Uprkos ograničenim uspjesima i velikim gubicima koje već godinu i po doživljava u Ukrajini, Rusija ostaje svjetska sila.

Na trećem mjestu je brzorastuća Kina. “Kina se penje prema drugom mjestu”, stoji u opisu. Ako nastavi s ovakvim razvojem vojske, navodi se, postat će glavni konkurent vodećem SAD-u.

Kineska vojska, navodi se u statistici, ima više modernog oružja i opreme nego tokom Hladnog rata. Tako ova stranica navodi da je u Kini 57 posto oružja moderne proizvodnje, dok se 43 posto odnosi na oružje iz doba Hladnog rata.

SAD, poređenja radi, ima 47 posto modernog oružja te 53 posto oružja i opreme iz Hladnog rata.

Na četvrtom mjestu je Indija.

– Indija je konstantno u top pet zemalja u ovom izboru, a svojom će populacijom uskoro prestići Kinu. Kina i Pakistan su i dalje najveće vojne prijetnje Indiji te je one prisiljavaju da radi velike korake u modernizaciji svoje vojske. Indija uz sve to pokušava smanjiti oslanjanje bilo na Zapad bilo na Rusiju, a što je u više navrata došlo u fokus svjetske javnosti tijekom rusko-ukrajinskog rata, navedeno je.

Top pet najjačih svjetskih sila prema ovom izboru zaključuje Ujedinjeno Kraljevstvo. Oni su, navodi se, ove godine ojačali ljudstvo, avijaciju, logistiku i finansije.

– Također, oni su jedna od rijetkih sila koja ima više nosača aviona, dodaje se.

Do desetog mjesta redaju se ove zemlje: Južna Koreja, Pakistan, Japan, Francuska i Italija.

Posebno je zanimljiva Ukrajina jer je trenutno u ratu. Oni su stavljeni na 15. mjesto ove liste. Za Ukrajinu se navodi da značajno pojačavaju svoju vojsku uz pomoć Zapada. Ukrajina je prošle godine u ovom izboru bila također na 15. mjestu, dok je godinu prije bila na 25. mjestu liste.

U opisu Ukrajine dodaje se da je 2023. godina kritična godina koja će usmjeriti razvoj ukrajinske vojske ovisno o događajima na bojištu.

Od regionalnih sila vrijedi spomenuti susjedni položaj Irana (na 17. mjestu) i Izraela koji je 18.

Zemlja koja značajno vojno jača, Poljska, zasad je na 20. mjestu.

Bosna i Hercegovina je na 133. mjestu, odmah ispred Kosova.

Što se tiče regije, Hrvatska je značajno ispod Srbije. Srbija se tako smjestila na 58. mjestu s tendencijom daljnjeg rasta. Hrvatska je 69. s tendencijom pada.

Hrvatska je tako pala na ovoj listi. 2021. godine bila je na 63. mjestu, dok je, primjerice, 2017. bila na 68. mjestu, a 2019. na 70. mjestu. Srbija je 2021. godine bila na 61. mjestu.

Slovenija na ovoj listi zauzima 86. mjesto. Još vrijedi spomenuti da je Albanija smještena na 91. mjesto.

BiH prema ovoj listi spada na samo začelje, u 15 najgore rangiranih zemalja. A pet najgore rangiranih su: Liberija, Somalija, Moldavija, Benin i Butan.

Povezano

Back to top button