SvijetVijesti

OBJAVLJEN DOKUMENT SPORAZUMA: Šta su danas potpisali Srbija i Kosovo, i ko je šta dobio!?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti potpisali su danas u Bijeloj kući sporazum s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o normalizaciji odnosa između dvije države.

Prema potpisanom sporazumu, Priština će pristupiti inicijativi Mini šengen, bez odlaganja će početi izgradnja mreža novih puteva i pruga koje će bolje povezati region, a u Beogradu će biti otvorena kancelarija Američkog fonda za razvoj.

U sporazumu se nalaze i brojna rješenja, poput priznavanja certifikata, ukidanja mogućnosti uvođenja jednostranih trgovinskih barijera, ukidanja dosadašnje kolone kamiona i vozila na administrativnim prijelazima. Građanima se olakšava slobodno kretanje, predviđa priznavanje diploma i profesionalnih certifikata.

Dogovorena je, kako je rekao predsjednik Srbije, zaštita i promovisanje sloboda religija i posebno zaštita religijskih objekata i implementacija sudskih odluka koje se tiču SPC.

– Ovim smo dobili da SAD kroz bilateralni sporazum i sa nama i sa njima garantuju da će se sudske odluke sprovoditi u djelo za naše vjerske objekte na Kosovu i Metohiji. To se odnosi i na Pećku patrijaršiju i za Dečane – naglašava Vučić.

Predviđeno je i međusobno priznanje Kosova i Izraela i uspostava diplomatskih odnosa.

Sporazumom je također predviđeno da će Srbija svoju ambasadu u Izraelu preseliti u Jerusalem.

Srbija i Kosovo su se sporazumom obavezali da neće koristiti Huawei opremu za razvoj 5G mreže, kao i da će libanski Hezbolah smatrati terorističkom organizacijom.

– Dogovorili smo i da će Amerikanci uraditi fisibiliti studiju o podjeli energetskih resura jezera Gazivode, što je važno, jer ćemo mi dobiti dio energetskih izvora i to je za nas odlično – ocijenio je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija i Kosovo obavezali su se da će uraditi sigurnosne procjene na aerodromima, kako bi u budućnosti postojali uslovi za dobijanje bezviznog režima sa SAD.

Kosovo se složilo s jednogodišnjim moratorijumom na traženje članstva u međunarodnim organizacijama, dok se Srbija saglasila da također godinu dana odustane od kampanje za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti ili traženja od drugih država da ne priznaju Kosovo.

Potpisana je i obaveza o otkrivanju nestalih osoba.

(SB / Vijesti.ba)

Slični članci

Close