RegijaVijesti

O OVOME SVI PRIČAJU: Premijerka Srbije izjavom šokirala javnost (VIDEO)

Svojom izjavom premijerka Srbije je u najmanju ruku zbunila javnost s obzirom na to da termin “cirkulacija mozgova” koji spominje, dosad nije korišten.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Berlinu, nakon sastanka s direktorom Ureda Američke razvojne agencije (DFC) Johnom Jovanovićem, o projektima u kojima bi Srbija i DFC mogli ostvariti saradnju, kako “odljev mozgova” može biti i pozitivna stvar.

Svojom izjavom premijerka Srbije je u najmanju ruku zbunila javnost s obzirom na to da termin “cirkulacija mozgova” koji spominje, dosad nije korišten.

“Nama nije problem, i nije problem nijednoj zemlji, kada pričamo o odljevu mozgova je sam odliv mozgova. To može biti i dobro za jednu zemlju. Dok god vi uspijete kao zemlja da taj odljev mozgova prijeđe u cirkulaciju mozgova”, rekla je premijerka Srbije.

Prema pisanju portala Nova.rs, dobro je poznata činjenica da Srbija prednjači u odljevu mozgova – termin koji se koristi za napuštanje obrazovanih i stručnih kadrova iz zemlje: troškovi odlaska mladih koštaju državu i do 1,2 milijarde eura godišnje, pokazalo je istraživanje “Troškovi emigracije mladih iz Srbije”, koje je proveo Institut za razvoj i inovacije (IRI), uz podršku Westminster zaklade za demokratiju, objavljeno prošle godine.

Cirkulacija mozgova koju Brnabić spominje, do sada nije korišteno kao termin u široj javnosti te nije do kraja jasno kako se konkretno definira, javlja Nova.rs

Izjava premijerke Brnabić, mandatarka Vlade u budućem sazivu, izazvala je lavinu kritika i podsmijeha na društvenim mrežama.

(SB)

Slični članci

Close