BiHVijesti

NOVO PREDSJEDNIŠTVO BIH: Čović spakovao kofere, Komšiću treća sreća, a i Milorad mora izgovoriti ovaj tekst…

Danas će biti održana konstituirajuća sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Članovi kolektivnog šefa države u narednom, sedmom po redu sazivu, bit će: Šefik Džaferović iz reda bošnjačkog, Željko Komšić iz reda hrvatskog i Milorad Dodik iz reda srpskog naroda.

Sva tri izabrana člana Predsjedništva BiH, nakon što im predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić uruči certifikat kojim se potvrđuje njihov izbor, izgovorit će tekst zakletve koji glasi:

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unaprjeđivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Tekst ove zakletve oni će pročitati pred prethodnim sazivom Predsjedništva koji su činili Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Pošto svaki novoizabrani član pojedinačno potpiše tekst zakletve, postupak njihovog svečanog uvođenja u dužnost (inauguracija), smatra se završenim.

Predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva BiH po automatizmu preuzima član prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva, a to bi trebalo da bude Milorad Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva mijenja se svakih osam mjeseci, po principu rotacije, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Prvi saziv Predsjedništva izabran je u septembru 1996. godine, a činili su ga Alija Izetbegović iz reda bošnjačkog, Krešimir Zubak iz reda hrvatskog i Momčilo Krajišnik iz reda srpskog naroda, objavila je SB.

Tagovi

Slični članci

Close