SvijetVijesti

NOVI PROBLEMI NA POMOLU: Europska unija uvodi „vize“ za građane zapadnog Balkana, pasoš više neće biti dovoljan…!?

Usprkos najavljenim promjenama oko traženja dozvola za ulazak u prostor Shengena, spekulira se o tome da će biti potrebna dozvola za ulazak koja će se tražiti od Europske unije putem Interneta

Kako je najavljeno, državljani zemalja zapadnog Balkana će morati putem Interneta da traže od Europske unije dozvolu za ulazak u prostor Shengena, a pritom i da plate taksu od sedam eura.

Sa ovom odlukom su suglasni ambasadori zemalja EU-a, a čeka se da je potvrdi Europski parlament, a potom i Vijeće ministara EU, tako da bi od januara 2021. godine ova odluka trebalo da stupi na snagu u okviru sistema ETIAS, a to će se odnositi na državljane svih zemalja izvan Unije.

Nakon podnošenja zahtjeva, putnik koji želi ući u šengenski prostor EU će u roku od 96 sati dobiti odgovor, odnosno 96 sati pošto u sistemu ETIAS bude primljen zahtjev, ako bi bila potrebna dodatna provjera podataka, a dozvola za putovanje će važiti tri godine, odnosno do kraja važnosti putnih dokumenata.

Cilj svega ovoga, kako je ranije izjavio Valentin Radev, ministar unutrašnjih poslova Bugarske i predsjedavajući EU-a, je da se zna ko dolazi u EU prije nego stigne na granicu, te da se zaustavi potencijalna prijetnja građanima EU-a.

(SB)

Slični članci

Close