SvijetVijesti

NOVI AMERIČKI PREDSJEDNIK KRENUO U AKCIJU: Joe Biden obavio prve razgovore o Zapadnom Balkanu!

Već u prvim razgovorima sa svjetskim liderima novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden pokazao je spremnost da se posveti ključnim globalnim izazovima.

Sudeći prema jednom od tih razgovora, Zapadni Balkan je među glavnim svjetskim temama.

Biden je u danima nakon izborne pobjede primao čestitke sa svih strana svijeta. Neki od europskih lidera koji su mu čestitali su njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Francuske Emmanuel Macron i premijer Velike Britanije Boris Johnson.

Upravo je u telefonskom razgovoru s Johnsonom spomenuta regija Zapadnog Balkana.

“Među prioritetima o kojima su raspravljali govorilo se o Covid-19 pandemiji i unapređivanju globalne zdravstvene sigurnosti, postizanju održivog ekonomskog oporavka, borbi s klimatskim promjenama, jačanju demokratije i zajedničkom radu na problemima kao što su Zapadni Balkan i Ukrajina”, navedeno je u službenim dokumentima Bidenovog tima.

“Novoizabrani predsjednik je izrazio interes za saradnju s Velikom Britanijom, NATO-om i Europskom unijom na zajedničkim transatlantskim prioritetima”, istaknuto je.

Today, President-elect Biden took part in separate congratulatory calls with the leaders of France, Germany, Ireland, and the United Kingdom.

Posted by Biden-Harris Presidential Transition on Tuesday, November 10, 2020

U razgovorima sa Merkel i Macronom naglašena je namjera za ponovnim jačanjem saradnje SAD-a i EU-a kroz transatlantske odnose i NATO, navodi se u dokumentima.


(Slobodna Bosna)

Slični članci

Close