“NISTE SE UDALJILI NI OD MILOŠEVIĆA, NI OD PUTINA…”: Pogledajte kako je Albin Kurti odbrusio premijerki Srbije i dobio VELIKI APLAUZ iz publike (VIDEO)

Kako je rekao, on želi da normalizuje odnose i da bi to učinio da mu je susjed na primjer Češka.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Kosova Albin Kurti imali su danas verbalni sukob na Bledskom strateškom forumu o tome da li je Kosovo nezavisno ili ne i oko toga ko je bolji kandidat za Evropsku uniju.

Kurti je rekao da je vrijeme da se svih šest zemalja Zapadnog Balkana međusobno priznaju.

Brnabić je istakla da su Kosovo i Srbija za nju jedna zemlja, da nije riječ o dvije zemlje i da Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija, kao i da sumnja da će postati članica EU, bar dok postoje dva nepriznavača.

Ona je dodala da je normalizacija u interesu Beograda i Prištine, Srba i Alanaca, cijelog regiona i da je visoko na listi prioriteta Srbije.

Brnabić je istakla da je normalizacija počela Briselskim sporazumom prije više od 10 godina i da je jedino što je Priština trebalo da uradi bilo formiranje Zajendice srpskih opština, koje i dalje nema, a da je Kurti rekao da za njega Briselski sporazum ne postoji.

“Mi živimo za mir i stabinost je naš najveći interes, da se očuvaju mir i stabilnost u regionu”, rekla je Brnabić.

Kurti je zatim odgovorio da na Kosovu 98 odsto ljudi podržava ulazak Kosova u EU, a u Srbiji 35 odsto ulazak Srbije u EU, da Srbija ni ne razmišlja o tome da Rusiji uvede sankcije i da se Srbija nije udaljila ni od Miloševića, ni od Putina, za što je dobio veliki aplauz iz publike.

Kako je rekao, on želi da normalizuje odnose i da bi to učinio da mu je susjed na primjer Češka.

“Normalizacija sa Srbijom je mnogo teža. Moguće je doći do nje. Potrebno je da primijenimo sporazum oko kojeg smo se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ja dogovorili u Briselu, ali normalizacija u stvarnosti znači odsustvo konfuzije oko realnosti i fantazije i to je nešto čemu ja ne mogu pomoći”, rekao je Kurti.

Povezano

Back to top button