VijestiBiH

NIŠTA OD PROTESTA PODRŠKE DODIKU: Uprava policije MUP-a KS nije dala saglasnost za protest građana RS-a pred zgradom Suda i Tužilaštva!

Mediji u RS su ranije u srijedu saopćili da će protesti biti održani i da je MUP KS dao saglasnost za njihovo održavanje. Međutim, prema informacijama Istrage, to je bila lažna vijest.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo nije dala saglasnost za održavanje protesta ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH koji se trebao održati u petak, 1. septembra ove godine, saznaje Istraga.ba.

Podsjetimo, nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika i v. d. Službenog glasnika RS Miloša Lukića, SNSD, čiji je predsjednik upravo Dodik, pozvao građane ovog entiteta na proteste pred Sudom BiH u Sarajevu.

Mediji u RS su ranije u srijedu saopćili da će protesti biti održani i da je MUP KS dao saglasnost za njihovo održavanje. Međutim, prema informacijama Istrage, to je bila lažna vijest.

Uprava policije MUP-a KS je odlučila zabraniti protest, jer nije poznato ko je formalni organizator. Podsjetimo, nepoznate osobe iz RS napravile video u kojem pozivaju građane RS da u petak dođu na proteste.

“Naša sloboda i pravda je RS i ne postoji mogućnost da ustuknemo ni pedalj od onoga što smo teškom mukom izborili. Sprega dijela međunarodne zajednice i BiH institucija kojima je RS trn u oku, svim silama pokušava da razvlasti i obezvrijedi institucije RS koje su konstituisane u skladu sa Ustavom, zakonom i djeluju u okviru svojih nadležnosti, ni manje ni više”, navode u pozivu.

Kazali su da ovaj entitet ima ko da brani.

“Dopustimo li da oni koji su u više navrata pokazali svoju ‘dobronamjernost’ preko Suda i Tužilaštva BiH kroje sudbinu srpskog naroda, dopustili smo početak lavine na čijem udaru se nalazi RS.

Na saboru pravde, pred Sudom i Tužilaštvom BiH ćemo pokazati da oni koji su prvi stali u zaštitu svih nas nisu sami i da njihovi napori u trud za RS ne prolaze nezapaženo. Sud i Tužilaštvo BiH funkcionišu po principu ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’, ali ovaj put su se ipak preračunali”, navedeno je pozivu.

Povezano

Back to top button