VijestiBiH

NEVJEROVATNO: Milorad Dodik objavio “snimak” Dine Konakovića iz Luksemburga…

Upravo ove Konakovićeve riječi isprovocirale su predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je sinoć na svom Twitter profilu najavio za danas objavljivanje snimka Konakovićevog nastupa.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je jučer na poziv visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, u Luksemburgu na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU i ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana u okviru sjednice Vijeća za vanjske poslove EU (FAC).

Na sastanku se razgovaralo o suradnji i izazovima u vanjskoj i sigurnosnoj politici te postupnoj integraciji zemalja regije kada je riječ o usklađenosti sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Konaković prozivao Dodika

Ministar Konaković se u svom obraćanju tokom sastanka osvrnuo na izazove koji zahtijevaju jedinstven odgovor u kontekstu geopolitičkih i ekonomskih odnosa uslijed ruske agresije na Ukrajinu. Naglasio je da Bosna i Hercegovina duboko suosjeća sa stradanjem ukrajinskog naroda. Kada je riječ o pomoći Ukrajini, ministar je istaknuo da otpornost Ukrajine nije samo njezina, već je integralno povezana sa sigurnošću i stabilnošću cijelog europskog kontinenta.

Ocijenio je da našoj regiji nisu strani zlonamjerni vanjski utjecaji, posebice iz Rusije, čiji je cilj destabilizirati susjedstvo EU i dovesti u pitanje proces proširenja putem dezinformacija, političkog uplitanja i drugih subverzivnih aktivnosti. Pozvao je na jedinstven stav protiv ovakvih utjecaja. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina nedavno u potpunosti uskladila svoju vanjsku sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Ocijenio je da je riječ o značajnom izazovu s obzirom da je to usklađivanje uzrokovalo mnoge unutarnje probleme u BiH te da destruktivna politika iz Republike Srpske ne podržava naše stavove protiv Rusije i ne osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu. Naveo je potom da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, samo ove godine, već dva puta posjetio predsjednika Rusije Putina i jednom predsjednika Bjelorusije Lukašenka.

Izrazio je čvrsto uvjerenje da su Dodikovi stavovi, koje zauzima nakon ovih posjeta, glavni razlog naših poteškoća na europskom putu. Iako je riječ o osobnim interesima predsjednika RS, upozorio je na ozbiljnost situacije jer Rusija na ovaj način uspostavlja uporište u Republici Srpskoj, u samom srcu Europe.

Dodik ekspresno reagirao

Upravo ove Konakovićeve riječi isprovocirale su predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je sinoć na svom Twitter profilu najavio za danas objavljivanje snimka Konakovićevog nastupa.

“Dobio sam EKSKLUZIVNI snimak nastupa Dine Konakovića u Luksemburgu. Sutra ujutro ću ga objaviti”, kratko je poručio Dodik.

Nakon svega oglasio se i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.
-Bilo bi baš dobro da Dodik objavi “ekskluzivni snimak” mog nastupa u Luksemburgu i šta sam govorio na sastanku sa ministrima vanjskih poslova EU, al’ ja mislim da neće i da ne smije.

Ne smije iz dva razloga, jedan je jer će cjelokupna javnost u BiH jasno čuti kako on kotira u EU i kakva je štetočina, a drugi je što će u veoma loš položaj staviti špijuna koji snima sastanke, a špijun mu svakako stoji za nijansu bolje od njega u krugovima EU, poručio je Konaković.

Jutros se na društvenim mrežama oglasio i Milorad Dodik, uz kratku poruku – “Nastup Dine Konakovića u Luksemburgu”

Povezano

Back to top button