VijestiBiH

NENAD STEVANDIĆ U NOVOJ MISIJI RUŠENJA BOSNE I HERCEGOVINE: Predsjednika NSRS-a Dodik poslao u Beograd da…

NENAD STEVANDIĆ U NOVOJ MISIJI RUŠENJA BOSNE I HERCEGOVINE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić razgovarao je danas u Beogradi sa advokatima Srđanom Aleksićem i Anđelom Fjore Tartaljom o “odbrani prava Republike Srpske i odbrani predsjednika RS Milorada Dodika od ‘unitarističkog suda’ u Sarajevu”, prenosi Srpskainfo.

Stevandić je napisao na društvenoj mreži X da je na sastanku bilo riječi i o nadoknadi štete za ugrožavanje života i zdravlja stanovnika RS-a zbog NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom.

 

NENAD STEVANDIĆ U NOVOJ MISIJI RUŠENJA BOSNE I HERCEGOVINE
NENAD STEVANDIĆ U NOVOJ MISIJI RUŠENJA BOSNE I HERCEGOVINE

On je naveo da je poznati advokat iz Rima Anđelo Fjore Tartalja prijatelj srpskog naroda.

Tartalja je pred italijanskim sudovima dobio više od 300 presuda protiv Ministarstva odbrane Italije, a u korist italijanskih vojnika oboljelih ili preminulih od raka nakon što su u misijama na Kosovu i Metohiji, BiH, Iraku, Siriji i Avganistanu bili neposredno izloženi osiromašenom uranijumu.

On pomaže pravnom timu Aleksić, koji je podnio 2022. godine Višem sudu u Beogradu pet tužbi u kojima se zahtijeva nadoknada štete od NATO-a kojeg su tužili građani oboljeli od kancera nakon što su neposredno bili izloženi dejstvu osiromašenog uranijuma.

Stevandić je u oktobru prošle godine razgovarao sa Tartaljom o mogućnosti pokretanja postupaka pred evropskim sudovima protiv Christiana Schmidta zbog “lažnog predstavljanja, sprovođenja torture i sultanskog vladanja u BiH van evropskih, civilizacijskih i ljudskih standarda”, te postupaka za nadoknadu štete zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Tartalja je nakon sastanka rekao da su vodili veoma plodne razgovore o zaštiti srpskog naroda u Republici Srpskoj.

– Želimo da zaštitimo srpski narod u Republici Srpskoj. Želimo da zaštitimo demokratiju u jednoj zemlji koja je suverena. Zato ćemo učiniti sve da sarađujemo, da idemo dalje i da ostvarujemo sve ono što se zove civilizacija i humanost u jednoj zemlji – naglasio je tada Tartalja.

POGLEDAJTE I: NEĆE X ZRAKA KROZ BOŠNJAKA: Školska slava, idealna šansa za Denisa Šulića

Povezano

Back to top button