BiHVijesti

NASTAVAK DODIKOVE KAMPANJE, AKTIVISTI U SREBRENICI I BRATUNCU LIJEPE INZKOVE SLIKE S UVREDLJIVOM PORUKOM: “Odlazi, smradu, ne guši nas više”

Predsjednik Udruženja Vojin Pavlović rekao je za Srnu da je Valentin Inzko, prema njegovom mišljenju, “pristrasan i okorjeli srbomrzac”.

Aktivisti Udruženja građana “Istočna alternativa RS” danas su u Srebrenici i Bratuncu lijepljenjem plakata s likom visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka poručili da je on za njih “nepoželjan, da guši slobode i razvoj te da je vrijeme da napusti BiH”.

– Odlazi, smradu, ne guši nas više – piše ispod Inzkove fotografije, čime je nastavljena negativna kampanja koju vode političari iz RS-a, na čelu s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, protiv visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Predsjednik Udruženja Vojin Pavlović rekao je za Srnu da je Valentin Inzko, prema njegovom mišljenju, “pristrasan i okorjeli srbomrzac”.

– Ne čudi nas više njegov odnos prema srpskom narodu, kojem se na svoj način sveti zbog svojih predaka koji su ginuli u ratovima sa Srbima u namjeri da nas pokore i koriste naša bogatstva čineći ogromne zločine – smatra Pavlović.

Dodao je da BiH mora da se oslobodi tutorstva visokih predstavnika i da sama kreira svoj put po volji tri konstitutivna naroda te da Republika Srpska krene ka ostvarenju svog cilja, a to je osamostaljenje i nezavisnost.

On je najavio da će danas plakate s Inzkovom slikom i natpisom da odlazi, lijepiti i u Zvorniku i drugim mjestima u regiji Birač.

Zatvaranje OHR-a aktuelizovao je nedavno ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja reagujući na optužbe protiv političara iz RS-a koje je iznio visoki predstavnik Valentin Inzko u najnovijem izvještaju o stanju u BiH.

Ruski ambasador je u Vijeću sigurnosti 5. novembra skrenuo pažnju partnera na to da je sazrelo vrijeme za reviziju uslova i kriterija zatvaranja OHR-a i predložio da se o tome razmijene mišljenja tokom sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira 1. i 2. decembra.

Potom je Ambasadi Ruske Federacije u BiH potvrđeno da će pitanje zatvaranja OHR-a biti stavljeno na dnevni red predstojeće sjednice PIC-a.

Slični članci

Close