VijestiBiH

NAPAD NA DEJTON IZ BEOGRADA: Skupština Srbije usvojila tzv. svesrpsku Deklaraciju; Zastupnici vlasti su…

Danas je šesti dan zasjedanja Skupštine Srbije na kojem se razmatralo 60 tačaka dnevnog reda, a među kojima nije bila tema iskopavanja litija.

Prva od 60 tačaka dnevnog reda bila je Deklaraciji sa tzv. Svespskog sabora, koja je danas i usvojena.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, iako je to bilo najavljeno, nije došao na glasanje za “Svesrpsku deklaraciju”.

Glasanju je prisustvalo 154 poslanika. Deklaracija sa tzv. Svesrpskog sabora usvojena je sa 140 glasova za, devet protiv, a pet nije glasalo. Zastupnici vlasti su usvajanje pozdravili uz stojeći aplauz.

U tekstu Deklaracije, koja ima 49 tačaka, navodi se da srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu. U Deklaraciji se navodi da sabor ne podržava Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja je krajem maja izglasana u Ujedinjenim nacijama, ali se “izražava pijetet prema svim žrtvama stradalim tokom rata u Bosni i Hercegovini, kao i tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije”.

Na tekst Deklaracije reagovala je ranije i Ambasada SAD-a u BiH.

“On ne predstavlja odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako tvrde autori, već su smišljeni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine. Ovo je opasno”, stajalo je u objavi Ambasade na X mreži.

Povezano

Back to top button