BiHVijesti

NAKON POSJETE ČOVIĆA BEOGRADU: „Hrvati su konačno shvatili da ih je njihovo vezivanje zastava ‘91. i ‘92. s bošnjačkim zastavama dovelo u ovu poziciju…“

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića, a nakon sastanka uslijedile su brojne reakcije.


Na pitanje šta se i da li se krije iza ove večere, zašto nema predstavnika Bošnjaka i da li će se ponoviti scenarij iz Zagreba, odgovorio je profesor političkih nauka Srđan Perišić.

– Hrvati su konačno shvatili da ih je njihovo vezivanje zastava ‘91. i ‘92. s bošnjačkim zastavama dovelo u ovu poziciju, da se, praktično, oni u FBiH, tj. njihovi politički predstavnici, ništa ne pitaju, već im Bošnjaci nameću predstavnike. Hrvati su vidjeli dokle ih je dovela ta politika i da je vrijeme da se sa Srbima dogovaraju o zajedničkim nastupima, kako u BiH, tako i u regionu. Zato se ta posjeta mora posmatrati iz tog ugla – ocjenjuje Perišić za “Srpskainfo“.

Povod za Vučićev poziv Čoviću vidi u lošim odnosima Beograda i Zagreba.

– Beograd preko Čovića i njegove politike može relaksirati odnose sa Zagrebom. Odnosi između Zagreba i Beograda nisu dobri, dok su, s druge strane, Srbi i Hrvati u BiH u dobrim odnosima, jer su, praktično, u istoj političkoj poziciji, u koju ih je gurnula politika Sarajeva. Hrvati se majorizuju, to isto prijeti i Srbima. Jednostavno, takva politička scena ih je gurnula na istu političku stranu – zaključio je Perišić.


Slični članci

Close