RegijaVijesti

MLATARA PAPIRIMA KAO DA SU “LIST NA VETRU”: Vučić otkrio koliko je njegova stranka zaradila u protekloj godini

Srpska napredna stranka završila je i prošlu godinu s viškom novca u svojoj kasi, a samo u 2019. ta partija ostvarila je “čistu zaradu” od oko 4,4 miliona eura, pokazuju zvanični podaci iz finansijskog izvještaja koji je SNS dostavio Agenciji za borbu protiv korupcije; Uvjerljivo najviše novca, oko pola milijardi dinara, naprednjacima je leglo iz budžeta, a ovog puta više sredstava dobili su od članarina nego od donacija, koje su i u prošloj godini bile daleko od zanemarljivih.

U odnosu na ostale partije, Srpska napredna stranka već godinama dobija uvjerljivo najviše novca iz republičkog, pokrajinskog i lokalnih budžeta. Sudeći prema finansijskom izvještaju, samo u 2019. ta partija je iz javnih izvora dobila čak 504,2 miliona dinara ili oko 4,3 miliona eura.

Budući da ima status parlamentarne stranke i najveći broj poslanika, najviše novca dobila je iz republičke kase za redovan rad, i to oko 409,5 miliona dinara.

I u prošloj godini naprednjaci su punili kasu ogromnim brojem priloga fizičkih lica – čak 2.395, a donatori su (ponovo) najčešće uplaćivali iznose od 40.000 dinara, prenosi Nova.rs.

Tako je na ime priloga u kasu naprednjaka leglo 94.356.500 dinara ili oko 803.000 eura, a nešto veći iznos uplaćen im je u vidu članarina – 102.211.000 dinara, odnosno 869.880 eura.

Kada se saberu svi prihodi koje je SNS ostvario u 2019., dolazi se do iznosa od čak 700,7 miliona dinara.

S druge strane, naprednjaci su najviše sredstava izdvajali za režijske i tekuće troškove – oko 55,3 miliona dinara, od čega najviše za zakup (oko 40 miliona dinara).

Najveću kiriju SNS plaća u Beogradu – 3,9 miliona dinara, a u ovu cifru nisu uračunate zakupnine za prostor na Čukarici, Zemunu, Novom Beogradu, Savskom Vencu…

Oko 1,9 dinara ta stranka izdvaja za zakup prostora u Novom Sadu, a 1,3 miliona je koštaju kancelarije u Nišu.

Sudeći prema finansijskom izvještaju, drugi najveći izdatak su plate zaposlenih, na koje je u prošloj godjni otišlo oko 40,9 miliona dinara, dok je “stručno usavršavanje, osposobljavanje, međunarodna saradnja i rad s članstvom” ta stranka platila oko 36,4 miliona.

Na reklamni materijal u prošloj godini SNS je potrošio 30,8 miliona dinara.

Uprkos visokim troškovima od ukupno 176,5 miliona dinara, naprednjaci su 2019. završili u plusu od oko 524,2 miliona dinara ili 4,46 miliona eura. To ih, vjerovatno, čini najboljim stranačkim preduzećem u Srbiji.

(SB)

Slični članci

Close