VijestiSvijet

Mladoženja uhapšen na vlastitom vjenčanju: U vjenčanom odjelu deportovan iz Austrije

Austrijske imigracijske vlasti uhitile su 24-godišnjeg mladoženju tijekom ceremonije vjenčaja u matičnom uredu u dvorcu Vösendorf. Nakon uhićenja mu nisu dali niti da se preodjene pa je danima bio u pritvoru u vjenčanom odijelu, a na kraju je u njemu deportiran u Tursku.

Mlada i mladoženja su bili u šoku kada je policija iznenada stigla u matični ured u dvorcu Vösendorf. Nedugo prije nego što je par uspio reći “ da”, mladoženja Hamza (26) je uhićen. Turski državljanin svoju je zaručnicu Nijemicu Gundulu (40) upoznao na poslu u malom bistrou u Beču. Tamo je rođena Njemica radila kao konobarica, a on kao kuhar.

“Vidjela sam njegov osmijeh i pomislila, oduvijek ga poznajem”, prisjetila se mladenka prvog susreta sa zaručnikom. Oboje su se jako veselili vjenčanju, no službenici koji su se iznenada pojavili spriječili su ih da podijele sreću.

Naime, vlasti smatraju kako se ovo vjenčanje održava samo kako bi mladoženja ostao u Austriji. Gundula je toliko šokirana uhićenjem svog zaručnika da mora potražiti psihijatrijsku pomoć. Suočena je i s troškovima otkazane proslave, prenosi Fenix-magazin.

Zahtjev za azil je odbijen

Prema riječima odvjetnika mladenke, Hamza prije uhićenja nije imao problema sa zakonom. Vlastima su bile poznate poslovna i kućna adresa para.

“Njih dvoje su namamljeni u zamku i najljepši dan je uništen”, rekao je odvjetnik dr. Klammer.

Savezni ured za imigraciju i azil (BFA) naveo je da je 13 puta pokušano uhićenje Hamze. No, prema riječima Gundulina odvjetnika, to nije točno.

Hamza je podnio zahtjev za azil u ožujku 2022. godine. U priopćenju BFA navodi da je zahtjev za azil odbijen. Sredinom studenog 2023. godine policija nije uspjela pronaći Hamzu, a njegov dajdža je primio poruku da se javi. Hamza je otišao u policijsku postaju i uzeo dokument. U tom trenutku, iz pravne perspektive, mogao je biti uhićen i deportiran u roku od 72 sata. Međutim, prema riječima odvjetnika, BFA to nije učinio. Umjesto toga, čekali su dan vjenčanja.

Da su se Hamza i Gundula oženili odmah bi dobio pravo boravka. Budući da je BFA znao datum vjenčanja, uhićenje tijekom vjenčanja smatralo se “jedinom opcijom”, brani se ured. Prema riječima Gundulina odvjetnika, uhićenje na dan vjenčanja navodno je 2018. proglašeno nezakonitim u vezi sa sličnim slučajem i također bi bilo potpuno neprikladno.

Gundula je nakon uhićenja smjela posjetiti zaručnika u deportacijskom pritvoru samo na 50 minuta. Svježu odjeću koju je dala obitelj službenici nisu dali mladoženji. Hamza je danima morao nositi svadbenu odjeću dok u utorak u njoj nije deportiran u Tursku! Sad mu prijeti služenje vojnog roka u domovini. Gundulin odvjetnik sada želi osporiti deportaciju. Hoće li se Hamza vratiti svojoj vjerenici, ostaje za vidjeti. Već je u planu sklapanje braka u Turskoj i kasniji zahtjev za spajanje obitelji u Aust

Povezano

Back to top button