BiHVijesti

MIRKO ŠAROVIĆ ZVONI NA UZBUNU: „Doći ćemo u jednu nemoguću situaciju u kojoj ćemo imati neregularne izbore, ako…“

Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke, za N1 je govorio o smanjenju broja posmatrača na predstojećim lokalnim izborima u BiH, kazavši da je u pitanju kršenje Izbornog zakona.

Šarović je kazao da prema Izbornom zakonu, Centralna izborna komisija mora obezbijediti adekvatan prostor za glasanje koji će omogućiti svim posmatračima političkih stranaka i nezavisnih kandidata da imaju pravo nadzora na biračkom mjestu.

“To je nezamjenjivo pravo na svakim izborima, opštim i ovim opštinskim, tako da ukoliko se taj broj ograniči, to bi direktno dovelo do flagrantnog kršenja Izbornog zakona i sa posljedicama koje u ovom trenutku ne bi mogli ni izmjeriti. Doći ćemo u jednu nemoguću situaciju u kojoj ćemo imati neregularne izbore ako se onemogući svim posmatračima da prisustvuju”, istakao je.

Navodi da posmatrači služe kao jedna vrsta nadzora nad izbornim procesom, te da uskraćivanje tog prava bi značilo odstupanje od izbornih pravila.

“Mogu da pretpostavim da bi vjerovatno imali situaciju u kojoj bi bilo upitno glasanje na određenom biračkom mjestu, gdje dođemo do te situacije da svi posmatrači ne mogu da uđu. Špekulacije bi bile nevjerovatne da bi neko iz opštinske ili gradske izborne komisije mogao da određuje koji su to posmatrači koji mogu, a koje ne mogu, da prisustvuju. Vjerovatno bi se suočili sa brojnim optužbama da se radi o zloupotrebi. Po meni, to bi direktno vodilo u izbornu krađu i manipulacije nesagledivih razmjera, što znači da bi završetak izbornog procesa tog izbornog dana došlo u pitanje”, kazao je Šarović za N1.

Prema Šaroviću, problem je i ko će odrediti koji posmatrači mogu prisustvovati.

“Kako sada stvari stoje, to su opštinske i gradske izborne komisije. Govorim o situaciji u Republici Srpskoj gdje su većinski od članova vladajuće koalicije predvođene SNSD-om. Logično da pravilo ko prvi dođe ili da o tome ureduje policija ili da opštinska i gradska izborna komisija određuje koji mogu, a koji ne mogu, direktno vodi u krađu izborne volje građana. Apsolutno sam siguran u tako nešto i smatram da je bolje da se nađe odgovarajuće rješenje koje je u skladu sa zakonom, ali poštuje preporuke zdravstvene organizacije”, pojasnio je.

(SB)

Slični članci

Close