BiHVijesti

MINISTRICA TURKOVIĆ: Država ide u izolaciju zbog ministara HDZ BiH!

Ministrica Turković je ranije napisala na svom Facebook profilu kako Bosni i Hercegovini prijeti nova izolacija.

Nakon blokade posljednje hitne sjednice Vijeća ministara u petak, 06. novembra, od strane ministara iz HDZ-a, Bosna i Hercegovina je došla u situaciju da bude jedina zemlja regiona, koja u utorak neće biti u mogućnosti da prihvati navedene dokumente, istakla je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegevine.

-Ukoliko se to desi, naša zemlja će se naći u vrlo nezavidnoj situaciji – izolovana iz Berlinskog procesa i regionalne saradnje, što bi moglo da ima veoma ozbiljne poslijedice, kako na daljnji put BiH prema EU, tako i na efikasno korištenje sredstava od strane naše zemlje iz Investicionog plana EU za Zapadni Balkan. Podsjećam da su pokrovitelji Berlinskog procesa Njemačka, Austrija, Francuska, Italija, Poljska, Bugarska, Evropska komisija, kao i Velika Britanija.

Ministrica Turković je ranije napisala na svom Facebook profilu kako Bosni i Hercegovini prijeti nova izolacija, piše Hayat.

Jer kako je napisala ministri iz HDZ-a u Vijeće ministara Bosne i Hercegovine su svojim bojkotom onemogućili pridruživanje novoj inicijativi u okviru Berlinskog proces. Potencijalne negativne posljedice bi mogle usporiti put BIH ka EU. Neko mora snositi odgovornost za neodgovorno ponašanje, poručila je jasno ministrica.

– Sutra na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji, koji će se održati online, predviđeno je da šest zemalja Zapadnog Balkana prihvate tri izuzetno važna dokumenta za ubrzanje puta našeg regiona prema EU. Radi se o Deklaraciji lidera Zapadnog Balkana o Zajedničkom regionalnom tržištu, Akcionom planu za Zajedničko regionalno tržište (CRM) za 2021-2024. i Sofijskoj deklaraciji o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan. Riječ je o dokumentima, čija će realizacija dodatno učvrstiti regionalnu saradnju, na bazi četiri slobode Evropske Unije (sloboda kretanja ljudi, kapitala, usluga i roba), te omogućiti tržištu Zapadnog Balkana da se značajno približi tržištu EU – objasnila je šefica bh. diplomatije.

On je dodala i digitalnu agendu, i koja prema njenim riječima treba da omogući našim zemljama da se približe nivou informatičkog društva EU.

-Također, treba naglasiti da Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržiste predstavlja i sektorsku razradu implementacije novog Investicionog plana EU za Zapadni Balkan u iznosu od 9 milijardi eura – navela je Turković.

Slični članci

Close