BiHVijesti

Vrh SDS-a, PDP-a i DNS-a odbio poziv Milorada Dodika na razgovore o mogućim rješenjima za BiH!

Lideri opozicionih stranaka u bh. entitetu Republika Srpska odbili su poziv na razgovore i prijedlog predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da budu dio zajedničke srpske platforme u dijalogu između RS-a i FBiH i tri konstitutivna naroda o mogućim rješenjima za BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozvao je prije dva dana opoziciju na razgovor i ponudio da odrede vrijeme i mjesto sastanka, ali je izrazio opravdanu sumnju da će do tih razgovora doći.

– Ja bih volio da do toga dođe, ali s ovakvom opozicijom i njihovim rukovodstvom, koji su nekoliko puta već izdali Srpsku, ne možemo očekivati nikakav konsenzus. Ako SDS i PDP neće da budu dio zajedničke platforme u ime Republike Srpske, oni se sami isključuju. Za nas je najvažnije i najgore da oni nisu dio bloka s nama, da su dio bloka sa SDA – ocijenio je Dodik.

Lideri dvije najveće opozicione stranke, kao i lider DNS-a, samo dan nakon ovih Dodikovih riječi potvrdili su ono čega se lider SNSD-a najviše bojao.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović poručuje da je opredjeljenje PDP-a poštivanje Dejtonskog sporazuma i da im, kako kaže, ne pada na pamet da prihvataju ikakve lažne razgovore o njegovom rušenju sa Miloradom Dodikom i njegovim, kako kaže, prudsko-akciznim partnerima.

– Neka ti prodavači magle odgovore o čemu će razgovarati ako je jasno da je Dejtonski sporazum jedini mogući okvir iza kojeg stoje sve svjetske sile, uključujući i Rusiju. Zar zaista očekuju da povjerujemo da će se ljudi koji se ne mogu dogovoriti o nabavci vakcina, dogovoriti o izmjenama Međunarodnog mirovnog sporazuma? Kvazisrbovanje SNSD-a više nigdje ne prolazi i, što se nas tiče, s njima se jedino može razgovarati o tome da su za 15 godina neprekidne vlasti postali multimilioneri, a narod sve siromašniji i rasut širom svijeta – kaže Borenović za “Glas Srpske”.

Lider DNS-a Nenad Nešić kaže da će DNS uvijek učestvovati u rješavanju pitanja bitnih za sudbinu Republike Srpske, ali neće učestvovati u “političkom cirkusu SNSD-a”.

– Pozivam Dodika i SNSD da pokažu ozbiljnost i počnu da poštuju zaključke Narodne skupštine Republike Srpske. Jedan od tih zaključaka je i onaj o neučestvovanju srpskih predstavnika u radu institucija na nivou BiH dok ne bude donesen zakon o Ustavnom sudu BiH i dok ne odu stranci iz tog suda. Pozivam ga da to poštuje i nakon toga će se DNS odazvati pozivu na razgovore sa SNSD-om – kaže Nešić.

Što se tiče poziva na razgovore s Federacijom BiH, on kaže da je primijetio da Dodik svakodnevno razgovara sa Šefikom Džaferovićem, Željkom Komšićem i ostalima.

– Ne znam o kakvim razgovorima priča kad on svakodnevno razgovara s njima. Ako ne zna šta da im poruči, mi smo spremni da ga podučimo – dodaje Nešić.

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević kaže da je načelno uvijek za razgovore, ali da je lider SNSD-a prokockao sve dosadašnje prilike za jedinstven nastup.

– Svi dosadašnji Dodikovi pozivi su bili rezultat neke njegove trenutne utakmice i namjere da izvuče političku korist. To su isprazne priče, jer je izmanipulisao sve čega se dohvatio. Zato smatram da ne treba prihvatiti taj poziv i da s njim više nema nikakve ozbiljne priče – kaže Miličević.

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić kratko je odgovorio šta misli o odbijanju opozicionih stranaka da sjednu za zajednički sto s ostalim srpskim strankama i razgovaraju o zajedničkoj platformi.

– Oni su time potvrdili da nisu dio projekta koji se zove Republika Srpska. Kratko i jasno – kaže Špirić.

(SB)

Slični članci

Close