BiHVijesti

MILORAD SAM SEBI UDARIO KONTRU! Kako je Dodik priznao ono što godinama negira

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik godinama negira državne institucije te šalje poruke kako, iako niži organ vlasti u BiH Republika Srpska može odlučivati o vanjskoj politici ili integracijama.

 

Sada je to sve pogazio i u pismu Angeli Merkel i Emmanuelu Macronu nesvjesno prihvatio da niži organi vlasti ne mogu biti iznad Predsjedništva BiH.

Naime, u pismu Milorada Dodika Merkel i Macronu, predsjedavajući Predsjedništva BiH negoduje što na sastanak šefova vlada i predsjednika država u Berlinu nije pozvan on, već Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Tako Dodik liderima Njemačke i Francuske objašnjava Ustav BiH, koji uzgred on sam često ne poštuje, i da je najviši nivo predstavljanja BiH upravo Predsjedništvo BiH.

U opširnom pismu Dodik je napisao i jednu ključnu rečenicu: “Niži nivoi, koji prema Ustavu BiH uključuju Parlament, Vijeće ministara i entitete, mogu zauzeti stav prema određenom pitanju, ali nemaju nadležnost da u ime BiH donose odluke”, piše Klix.

Dodik je ovom rečenicom konačno priznao da je Ustav najviši zakonodavno-pravni akt koji se mora poštovati, a državna vlast ona koja vodi vanjsku politiku i to na osnovu odluka Predsjedništva prije svega.

Ovu Dodikovu rečenicu iz pisma Merkel i Macronu često bi bilo poželjno pročitati na stranačkim sastancima na kojima se već mjesecima raspravlja o NATO putu BiH, gdje Dodikov SNSD odbija da da podršku za usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana, pravdajući to činjenicom da entitet RS ne želi da BiH bude dio NATO-a te naglašavajući da je NSRS izglasala “vojnu neutralnost”.

Kako Dodik sam napisa u pismu “Niži nivoi, koji prema Ustavu BiH uključuju Parlament, Vijeće ministara i entitete, mogu zauzeti stav prema određenom pitanju, ali nemaju nadležnost da u ime BiH donose odluke”.

Dodik je dakle priznao da Rezolucija NSRS-a o vojnoj neutralnosti ne može biti iznad Strategije vanjske politike Predsjedništva BiH, kao ni Člana 84. Zakona o odbrani BiH koji predviđa da će Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH i svi drugi subjekti raditi za prijem BiH u NATO.

Ipak, kada je u pitanju poziv Denisu Zvizdiću za učešće na Samitu u Berlinu, treba istaći da se radi o političkom kriteriju. Primjera radi, u Hrvatskoj po ustavu predsjedniku Republike pripada i predstavnička i izvršna funkcija. On predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu.

Ipak, na Samit u Berlin nije pozvana Kolinda Grabar Kitarović kao predsjednica, već premijer države Andrej Plenković.

Ista situacija je i u Makedoniji, gdje je poziv na Samit dobio Zoran Zaev.

Čak je i glasnogovornica njemačke savezne vlade Ulirike Demmer na upit o žalbi Milorada Dodika poručila: “BiH je pozvana na susret. I to po predviđenoj proceduri”.

 

Slični članci

Close