BiHVijesti

MEKTIĆ ŽESTOKO KRITIKOVAO VIJEĆE MINISTARA: “Jedno od najgorih u posljednjih dvadesetak godina” (VIDEO)

Bivši ministar sigurnosti BiH i zastupnik u ZD PS BiH Dragan Mektić kaže u emisiji BHT 1 uživo kako BiH u roku od godinu dana ne može do kandidatskog statusa u EU.

Komentirajući migrantsku krizu i potpisivanje sporazuma između BiH i Pakistana, Metktić kaže kako se većina migranata predstavlja lažno, a nisu svi iz Pakistana pa će on “pomoći u jednom dijelu”.

Komentirajući pojedine djelove koji imaju pojačan priliv migranata poput USK, Mektić ističe kako je “stvorena velika konfuzija i nerazumijevanje” po pitanju rješenja ovog problema.

“Dok sam bio na poziciji ministra, sedmično sam sazivao taj operativni štab na kojem su učestvovali svi kojih se tiče problem migracija, čini mi se da sada svi ti niži nivoi vlasti poduzimaju svoje mjere i tako se problem iz jedne teritorijalne jedinice prebacuje u drugu, to je povećalo problem, posebno zatvaranjem centara u Bihaću, a da prethodno nije riješen njihov smještaj”, kaže Mektić i dodaje kako sada puno više migranata “luta” pa se zbog toga pojačao i broj kriminalnih aktivnosti.

“Raspao se sistem te međusobne koordinacije i to je poseban problem, još kada ga promatramo u kontekstu loših vremenskih uslova”.

Komentirajući odbijanje sporazuma s Frontexom, Mektić kaže da mu nije jasno “kako je nekom palo napamet odbiti takav sporazum”.

Govoreći o izvještaju Europske komisije o napretku zapadnog Balkana i BiH, Mektić kaže da ga “apsolutno nije iznenadio izvještaj”.

“Mislio sam da će neke kvalifikacije biti teže i gore jer mi imamo Vijeće ministara koje je imalo problem da se vrlo teško sastane, a konsenzus se nije mogao postići oko niti jednog strateškog i reformskog poteza…”, dodaje nekadašnji ministar.

Po njegovom mišljenju, trenutni saziv Vijeća ministara je “jedan od najgorih u posljednjih dvadesetak godina”.

Upitan što misli o tome da će BiH u roku od godine dana dobiti kandidatski status, Mektić ističe kako “to nije moguće”.

Komentarišući rad Predsjedništva BiH Mektić ističe kako se ono “ne može dogovoriti oko ničega”.

“Uloga Predsjedništva se svela na apele i pozivanje da se nešto uradi. Na kraju krajeva, ono nije ključna institucija koja može riješavati ove probleme”, kaže Mektić.

(SB)

Slični članci

Close