VijestiBiH

Matthias Fink: “Srebrenica je moja rana! Vezan sam za žrtve genocida! Svijet je izdao Bošnjake!”

Matthias Fink njemački je historičar, novinar i autor knjige „Srebrenica – hronologija jednog genocida”.

Fink nije ratne godine proveo u Bosni i Hercegovini, ali je duboko dirnut patnjom bosanskog naroda, a nakon susreta sa Zuhrom Osmanović – Mirnesovom majkom u jednom izbjegličkom kampu pokraj Minhena, odlučio zadokumentovati ratne strahote. Godinama nakon rata, Fink se bavio istraživanjem srebreničkog genocida, sakupljao informacije od svjedoka i budno pratio suđenja Tribunala u Haagu. Tada i počinje pisati knjigu pod pokroviteljstvom Instituta za društvena istraživanja u Hamburgu, koji važi za jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih u Njemačkoj. Knjiga je ugledala svjetlost dana 2016. godine na promociji u Hamburgu. Njemačko izdanje knjige može se naći u njemačkim bibliotekama i naučnim institutima, a autor Matthias Fink nije se bavio mišlju da je prevede na bosanski jezik, no tada mu se javlja Avdija Alibašić, nastavnik historije i filozofije iz Doboja, koji je 1994. godine kao izbjeglica došao u Njemačku i predlaže da se knjiga prevede i izda i u Sarajevu. 2020. godine to je i urađeno, a knjiga odštampana. 2021. godine snimljena je i u audioverziji u saradnji sa Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica BiH.

Tokom svog boravka u Bosni i Hercegovini, Matthias Fink posjetio je i Potočare.

“Odem tamo i vratim se, a duša mi ostane”, kazao je tokom jedne od posjeta.

– OGLAS –

PauseUnmute
Fullscreen
Impresivna je biografija autora hronologije srebreničkog genocida. Rođen je u poratnoj Njemačkog 1948. godine. Studirao je američke studije i političke nauke, a zatim studij za savremenu historiju u Minhenu. Doktorirao je 1978. godine. Radio je 35 godina kao novinar, autor i producent političkih i dokumentarnih reportaža. Kao vanjskopolitički korespodent izvještavao je iz Srednje i Južne Amerike, Irske, Vijetnama, Palestine… Decenijama je važio za jednog od najboljih vanjskopolitičkih komentatora.

Jedne prilike, tokom boravka u Bosni i Hercegovini, iznio je genezu stanja na ovim prostorima.

„U nesigurnim vremenima, kao što su današnja, treba samo mala iskra da se napravi velika vatra… a neki ljudi, poput Milorada Dodika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, kao da su se počeli igrati tim iskrama. Bojim se i toga da u isto vrijeme ostatak Evrope nimalo nije svjestan opasnosti… a to me podsjeća na kraj osamdesetih i početke devedesetih. Zbog toga sam jako uznemiren.“

Cijelo gostovanje Matthiasa Finka pogledajte u videoprilogu.

Povezano

Back to top button