BiHVijesti

MASKE SU UISTINU PALE: Evo zašto Vučić napada Komšića!

Vučić očigledno žali što je Komšić eliminirao Čovića iz Predsjedništva BiH baš u trenutku kada je lider HDZ-a usred Beograda javno nudio Vučiću da vodi vanjsku politiku BiH prema Kosovu.


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Milorad Dodik možda bio u pravu kada je rekao da je Željko Komšić zahtjevom za glasanje o nezavisnosti Kosova na Predsjedništvu BiH uradio fenomenalnu stvar za Srbe.

– Možda je u tom smislu i Milorad Dodik u pravu, dobro je da maske padnu i da svi ogole svoje političke stavove i da vidimo ko šta zaista stvarno i iskreno misli – rekao je Vučić novinarima u Palati Srbije u Beogradu.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u pravu je, međutim, tek u dijelu kada govori o tome da treba ogoliti političke stavove. Zamjeranjem Komšiću,Vučić je ogolio i svoju i Dodikovu antievropsku politiku.

Evo i kako.

Naime, Komšićev zahtjev za priznavanjem države Kosovo nije ništa drugo nego poštivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je država Bosna i Hercegovina potpisala s Evropskom unijom. Potpisivanjem tog sporazuma država Bosna i Hercegovina se obavezala da će svoju vanjsku politiku usklađivati s vanjskom politikom Evropske unije. Kako to Bosna i Hercegovina čini i po pitanju (ne)premještanja Ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem, čemu se EU protivi, tako bi isto, poštivajući spomenuti sporazum, trebala činiti i kada je riječ o priznanju države Kosovo.

Predsjednik Srbije, kao pravnik, sigurno zna šta znače međunarodni sporazumi i to da se oni moraju poštivati. Ipak, uprkos tome, Vučić otvoreno, preko svog poslušnika Milorada Dodika, gura BiH na antievropski kolosijek.

Osim toga, potpuno je netačno da odluka Narodne skupštine RS-a o zaštiti vitalnog entitetskog interesa ima ikakve veze s činom (ne)priznanja Kosova od države Bosne i Hercegovine, jer Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odmah poslije toga, već na prvoj sljedećoj ili bilo kojoj narednoj sjednici, kao tačku dnevnog reda ponovo može staviti pitanje priznanja države Kosovo.

Jasno je da se glasanjem u NSRS taj proces uopće ne zaustavlja niti je time donesen konačan stav države BiH po pitanju priznanja države Kosovo, kako to Dodik i Vučić manipulativno nastoje prikazati u javnosti.

Nota bene; ni Savezna republika Jugoslavija svojevremeno nije željela priznati ni Hrvatsku ni Bosnu i Hercegovinu u zatečenim grancama 1992. godine, iako su to učinile sve države EU i ogromna većina država Ujedinjenih nacija. To je, na koncu, uradila i SR Jugoslavija, uprkos činjenici da su se tome usprotivili srpski radikali, predvođeni Šešeljem, Nikolićem i Vučićem.

Nakon posljednjih izjava Dodika i Vučića, zapravo jedini koji može biti zadovoljan je Komšić, jer su Dodik i Vučić ti koji su za Bosnu i Hercegovinu uradili “fenomenalnu stvar”: pokazalo se da je Komšićeva vanjska politika u skladu s vanjskom politikom EU, a Dodikova i Vučićeva nije.

Vučić očigledno žali što je Komšić eliminirao Čovića iz Predsjedništva BiH baš u trenutku kada je lider HDZ-a usred Beograda javno nudio Vučiću da vodi vanjsku politiku BiH prema Kosovu.

Maske su, kako reče Vučić, uistinu pale.


(slobodna-bosna.ba)

Slični članci

Close