BiHVijesti

LJUBIĆ OTKRIO NOĆNU MORU: “A šta ako Srbi i Bošnjaci dogovore uspostavu BiH kao države dva entiteta!?”

Predsjednik Glavnog vijeća nevladine organizacije HMS Božo Ljubić smatra da BiH može biti održiva i funkcionalna samo kao višenacionalna federacija koja se temelji na konsocijacijskim principima u kombinaciji modela teritorijalne i neteritorijalne autonomije. On podsjeća kako je temeljno načelo Ustava BiH da ovu zemlju čine tri nacije, tri konstitutivna naroda.

Strateški interes hrvatskog naroda u BiH je očuvanje cjelovitosti BiH na dejtonskim principima kao države de iure i de facto tri konstitutivna naroda te njezino uključenje u EU i NATO, ističe Ljubić, prenosi HMS.

Podsjeća kako bošnjačka politika, međutim, ima drugačije strateške ciljeve.

-To je stvaranje, ako ne de iure, onda barem de facto, bošnjačke nacionalne države BiH ili barem unutar entiteta FBiH. Kako? Izborom kontrolnog paketa hrvatskih delegata u Domu naroda Federacije, odmah trećine, a u skoroj budućnosti i natpolovične većine, na osnovu osporenog Izbornog zakona od Ustavnog suda u “predmetu Ljubić”. Time bi osigurali izbor predsjednika i Vlade FBiH i bez Hrvata, a Hrvati više ne bi mogli koristiti vitalni nacionalni interes u Domu naroda, što praktično znači ukidanje konstitutivnosti – upozorava predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH.

Strategija srpske politike je, kaže Ljubić, očuvanje statusa quo, jačanje državnosti srpskog entiteta sve do nivoa samostalnosti i eventualnog pripajanja Srbiji, što, s obzirom na konstelaciju međunarodnih odnosa, prema njegovu mišljenju, nije mnogo realno.

On, međutim, ne isključuje mogućnost dogovora srpske i bošnjačke strane u BiH da se Bosna i Hercegovina konstituira kao država dva entiteta umjesto tri konstitutivna naroda.

– Suočeni s disfunkcionalnošću države, međunarodni oportunisti i cinici to bi mogli i podržati – upozorava dr. Ljubić.

Ukoliko se, pak, želi stabilna Bosna i Hercegovina, Ljubić smatra kako je nužno odmah izmijeniti Izborni zakona u skladu s temeljnim načelima Ustava BiH i relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH kako bi se osigurao legitiman izbor predstavnika konstitutivnih naroda u institucije Ustavom za to predviđene, a to su Predsjedništvo i Dom naroda FBiH, Vijeće naroda RS-a i Dom naroda Parlamenta BiH.

Govoreći o ustavnoj reformi BiH, Ljubić smatra kako je jedno od rješenja zadržavanje postojećeg ustavnopravnoga ustroja koji je kombinacija teritorijalne i neteritorijalne, institucionalne autonomije, ali uz pretvaranje konstitutivnih naroda u zasebne izborne jedinice za sva tijela vlasti koja su po ustavima namijenjena predstavljanju konstitutivnih naroda, a to su Predsjedništvo i Dom naroda FBiH, Vijeće naroda RS-a i Dom naroda Parlamenta BiH.

Alternativa tome je, kaže, ustavna reforma po principu višenacionalnih federacija, administrativno-teritorijalna reorganizacija primarno po etnoteritorijalnom principu u kombinaciji s konceptom institucionalne, neteritorijalne autonomije, koja će omogućiti pripadnicima svakog konstitutivnog naroda, kao i pripadnicima manjina, ostvarivanje identitetskih interesa bilo da su u teritorijalnoj jedinici vlastite ili heteroetničke većine.

Ljubić smatra kako unitarizacija BiH nije moguća, ali jednako tako ni otcjepljenje jednog njezinog dijela mirnim putem.

Podsjeća kako su unitarne “građanske” europske države stvorene primjenom sile, kulturnom i jezičnom supremacijom, etničkim čišćenjem ili kombinacijom najjačeg segmenta u procesu ujedinjenja.

– “Građanska država” BiH pod dominacijom jedne nacije ili stvaranjem bosanske nacije nije ostvariva, jer ne postoji nijedan segment koji može vojno poraziti ili kulturnom supremacijom asimilirati druga dva segmenta – smatra Ljubić. No, upozorava kako ni otcjepljenje dijela BiH nije ostvarivo, barem ne, kaže, mirnim putom.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je priznati realnost da Bosnu i Hercegovinu tvore tri nacije, tri konstitutivna naroda, što je i temeljno načelo Ustava BiH.

– Bosna i Hercegovina može biti održiva i funkcionalna samo kao višenacionalna federacija temeljena na konsocijacijskim principima u kombinaciji modela teritorijalne i neteritorijalne autonomije – smatra Ljubić.

(SB)

Slični članci

Close