BiHVijesti

LJUBAV PREMA RATNIM ZLOČINCIMA: Čelnici HDZ-a na komemoraciji likvidiranom Maki Radiću!

Predstavnici HDZ-a u vlasti u HNK danas su u Domu Stjepana Kosače prisustvovali komemoraciji ratnom zločincu Marku Maki Radiću.

Komemoraciji su, između ostalih, prisustvovali HDZ-ov premijer HNK Nevenko Herceg, ministar unutrašnjih poslova Slađan Bevanda (HDZ), izaslanik HDZ-a u Domu naroda FBiH Damir Džeba i brojni drugi.

Time su iz HDZ-a na najbolji način potvrdili pisanje Vijesti.ba da trideset godina politike HDZ-a stane u dvije riječi: “Maka Radić!”

Ponovimo. I sam poznat kao terorista i zločinac, ubijen je od “prijateljske ruke” Josipa Cvitanovića Cvikija u ulici vođe ustaške emigracije i teroriste Brune Bušića, na godišnjicu rušenja Starog mosta od strane HVO-a.

U ovih par rečenica stane sva hronologija politike HDZ-a BiH u posljednjih 30 godina, od nastanka do danas. Od naziva ulice, preko zločina do pravosuđa. Ukratko silovatelji, ubice, zločinci, teroristi, napadači na nevine ljude, atentatori na EU zvaničnike (Hans Koschnik) i strukture koje, koristeći se politikom u pravosuđu, štite ili oslobađaju zločince.

Maka Radić i Josip Cvitanović bili su ključni akteri krvavog napada na Bošnjake u Mostaru za Bajram 10. februara 1997. godine. Za ubistvo Šefika Sulejmanovića, teško ranjavanje Seida Maksumića i Safeta Radoša i ranjavanje još 22 osobe, nikad nisu odgovarali. Prošlo je 23 godine, 46 Bajrama, a suđenje optuženima je u nekoliko navrata započinjano pa prekidano. Dovoljno je reći da se proces vodi(o) pred Tužilaštvom HNK.

Marko Radić je u tom periodu bio zapovjednik Policijske uprave Mostar, a nakon što ga je s dužnosti smijenio visoki predstavnik, zaposlio se kao savjetnik HDZ-ovog ministra unutrašnjih poslova HNK, što je bila jasna poruka svima u BiH, ali i dokaz lažnih težnji te stranke da normalizuje odnose u Mostaru i državi.

Da se politika HDZ-a od tada nije promijenila, pokazao je i drugi slučaj u kojem je opet glavni akter Maka Radić. Radić je 2011. godine pravosnažno osuđen na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara. Iz zatvora je trebao izaći tek 2027. godine, ali onda se na usluzi zločincu našao HDZ-ov ministar pravde BiH Josip Grubeša. On je Radiću omogućio da kaznu zatvora izdržava u Hrvatskoj, gdje mu je Županijski sud u Zagrebu preinačio presudu sa 21 na 12 i po godina zatvora. Tako je Radić, udruženim poduhvatom Grubeše i suda u Hrvatskoj, umjesto 2027. godine, na slobodu izašao 2018.

Radić je tokom agresije službovao i zapovjedao u okviru Druge brigade HVO-a koju je utemeljio HDZ, rame uz rame s drugim tzv. antiterorističkim jedinicama, poput “Kažnjeničke bojne” presuđenog zločinca Mladena Naletilića Tute. Haške presude su dokazale da ta borba nije bila antiteroristička, već zločinačka.

Licemjerju te politike svjedočimo i danas dok se čelnici HDZ-a i njihove novinarske sluge kunu u “evropske vrijednosti” i sami sebi udaraju evropski pečat, a istovremeno se ne odriču naslijeđa ratnih zločinaca, već ih oplakuju, veličaju i pomažu.

(Vijesti.ba)

Slični članci

Close