BiHVijesti

LAVROV OTKRIO RAZLOG POSJETE BOSNI I HERCEGOVINI: “Razgovarat ćemo o problemu Dejtonskog sporazuma…”

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, koji bi danas trebao posjetiti Hrvatsku, a nakon toga doći u Bosnu i Hercegovinu, u intervjuu za zagrebački “Večernji list” kazao je da bi razgovarao s bosanskohercegovačkim partnerima te iznio ruski stav o Dejtonskom sporazumu.


Lavrov, koji se više od tri decenije nalazi u samom vrhu ruske vanjske politike, smatra da je Dejtonski sporazum još aktuelan, ali i da se interesi Hrvatske i Rusije podudaraju kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

“Spomenuli ste Bosnu i Hercegovinu. Jedna od tema za razgovor s bosanskohercegovačkim partnerima ostaje problem Dejtonskog sporazuma, čija se 25. godišnjica obilježava 14. novembra. Uvjereni smo da Dejtonski sporazum zadržava svoju aktuelnost. Njegova temeljna načela suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti BiH, jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlastima omogućavaju održavanje mira, stabilnosti, sigurnosti te razvoj. Mislim da su naši pristupi u skladu sa stavom Hrvatske, koja je potpisala mirovni sporazum i samim time ima svoj dio odgovornosti za njegovu provedbu, ali koja je, kao vjerovatno malo ko, zanteresirana za realizaciju temeljnih postulata Dejtonskog sporazuma. Rusija je u tom smislu spremna pružiti svaku vrstu podrške”, kazao je Lavrov.

Lavrov je komentarisao i generalno viđenje rusko-hrvatske saradnje u regionu jugoistočne Evrope ističući ga kao “historijsko okruženje za saradnju”.

“Rekao bih da se naši interesi podudaraju na principijelnom nivou. Uvjeren sam da su Rusija i Hrvatska zainteresirane za jačanje međunarodnog mira, sigurnosti i stabilnosti, za održivi razvoj te političko i diplomatsko rješenje brojnih kriza i sukoba. Regija jugoistočne Evrope ostaje prirodno, historijsko okruženje za rusko-hrvatsku saradnju, gdje bi zajednički napori trebali podržavati procese koji podrazumijevaju produbljivanje međusobnog razumijevanja između regionalnih sudionika i izgradnju sistema istinskog pomirenja među nacijama, pomirenja temeljenog na zdravom razumu i postojećim međunarodnim sporazumima”, napominje Lavrov.

Lavrov će, nakon kratke sutrašnje posjete Bosni i Hercegovini i sastanka sa zvaničnicima u Sarajevu, otputovati u posjetu Srbiji, koja će se protegnuti i na četvrtak. Tako će ruski šef diplomatije zamijeniti predsjednika Vladimira Putina, koji je trebao doći u Beograd, ali je posjeta otkazana zbog situacije s koronavirusom.


Slični članci

Close