BiHVijesti

KRATKO PODSJEĆANJE ZA DUGO SJEĆANJE: Kako su se prenosile nadležnosti s RS-a na nivo BiH…

Mirko Šarović podsjetio je jučer da je Milorad Dodik tokom posjete Beogradu izostavio jednu važnu činjenicu kada se žalio predsjedniku Srbije da se mimo Daytona na nivo BiH prenose ovlaštenja i preuzima kontrola…

…u sistemu odbrane, vojske, sudova, pravosuđa, bezbjednosti, granične službe i finansija.

“Dodik je jedino zaboravio da kaže da je za prenos nadležnosti u svim pobrojanim nadležnostima u parlamentu glasao ili odobrio upravo njegov SNSD”, poručio je Mirko Šarović, prenose Vijesti.ba.

Prema podacima opozicije, SNSD je stranka koja je dala najveći doprinos prihvatanjem 49 zakona u Parlamentu BiH, čime se 49 nadležnosti RS-a prenijelo na nivo BiH. S druge strane, iz SNSD-a tvrde da je više od 60 nadležnosti preneseno s nivoa Republike Srpske na BiH kada je SDS činio vlast u nekom prošlom periodu na nivou institucija BiH. Mediji su ranije izvještavali kako su sredinom 1998., u vrijeme prvog mandata SNSD-a, legalizovane zajedničke tablice, zastava i grb BiH, a zajednički pasoši i Granična policija 2000. godine.

U mandatu SNSD-a vršena je priprema ukidanja Vojske Republike Srpske koja je 2006. godine integrisana u Oružane snage BiH. U pripremama ukidanja aktivno je učestvovao SNSD-ov ministar odbrane, general Manojlo Milovanović. U to vrijeme delegacije iz Ministrastva odbrane Republike Srpske bile su gostujuće u bazama NATO-a. Iz straha da ne bude uhapšen na nekom od evropskih aerodroma, Milovanović je predvođenja delegacija prepustio pukovniku Draganu Jeličiću.

Sredinom 1999. godine, Republika Srpska je prekinula platni promet sa Srbijom, a ekonomisti su tvrdili da je privreda Republike Srpske zbog toga zabilježila gubitak od 20 posto. Istovremeno je u Republici Srpskoj konvertibilna marka postala jedino sredstvo plaćanja.

Također, SNSD je potpisao Sporazum kojim su entiteti preuzeli obavezu isplata penzija za sve korisnike s teritorije Republike Srpske. Kasnije je Vlada Republike Srpske nastojala dokazati da penzije treba isplaćivati tamo gdje su zarađene (FBiH), što i jeste univerzalno pravilo, ali je u suprotnosti sa potpisanim sporazumom. Izaslanik Dodikove Vlade učestvovao je u radnoj grupi za formiranje Suda i Tužilaštva BiH. Tada je napravljen Prijedlog zakona o Sudu BiH, ali nije prošao, jer je SDS odbio ga podrži.

Željko Mirjanić, nakon izbora 2000., postao je dopresjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, i učestvovao u izglasavanju Zakona o Sudu BiH. SDS, koji je glasao protiv, podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je preglasavanjem utvrdio kako je zakon ustavan.

Ustavni sud BiH je u junu 2007. objavio odluku da je dotadašnja himna Republike Srpske “Bože, pravde” neustavna. Ista sudbina zadesila je i grb Republike Srpske. Zbog ovih izgubljenih ingerencija Republike Srpske, niko nije reagovao.

Dodikov SNSD je, također, u Predstavničkom domu Parlamena BiH 2002. glasao za formiranje prve policijske agencija na državnom nivou SIPA-e, koja je 2004. dobila policijska ovlaštenja.

(SB)

Slični članci

Close