VijestiBiH

Košarac savjetuje Dodika: “Ne dolazi sutra na suđenje u Sarajevo”

Staša Košarac, ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, smatra da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne bi trebao doći sutra na suđenje u Sud BiH u Sarajevo.

Košarac tvrdi da je Dodiku sigurnost ugrožena u Sarajevu.

Kako kaže Košarac, u toku je “atmosfera linča i opšte antisrpske histerije, koju kreiraju radikalne bošnjačke strukture uz podršku zapadnog faktora”. Kaže da je zato opravdano postaviti pitanje sigurnosti predsjednika RS-a Milorada Dodika u Sarajevu.

“Ne treba biti ekspert u ovoj oblasti da bi se razumjelo da je njegova bezbjednost ugrožena pojavljivanjem u Sudu BiH. Smatram da predsjednik Dodik ne treba da se pojavljuje u Sarajevu, prvenstveno zbog kontinuiranih prijetnji, pritisaka, ucjena, te nevjerovatne količine govora mržnje i verbalnog nasilja na društvenim mrežama. Takođe i zbog izrazito neprijateljske atmosfere prema Republici Srpskoj i srpskom narodu, koja je nesumnjivo prisutna u dijelu FBiH, ali i zbog aktuelnih dešavanja na globalnom nivou”, kazao je.

Kako dodaje, situacija je eskalirala nakon “nepotrebne rezolucije o Srebrenici” te da su intenzivirani napadi i pritisci kako na predsjednika Dodika lično, tako i na članove njegove porodice.

“Predsjednik Dodik predstavlja Srpsku i sve njene građane, koji mu u svakom izbornom ciklusu daju sve veće povjerenje. Napad na njega jeste napad na Srpsku i na sve nas, građane Srpske!”, dodaje.

Smatra da je svako dosadašnje pojavljivanje pred Sudom BiH dokaz lične i političke hrabrosti predsjednika Dodika, iza čije politike stoje institucije i građani Srpske.

“MUP Srpske je najorganizovanija sigurnosna institucija koja štiti predsjednika Dodika i garantuje njegovu sigurnost. Ali, u ovakvoj atmosferi linča zaista je opravdano pitati da li i druge nadležne agencije mogu garantovati sigurnost predsjednika Dodika u Sarajevu”, zaključio je Košarac.

Povezano

Back to top button