BiHVijesti

Komšić oštro reagirao na riječi Dodika: Nema promjene statusa BiH

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, izjavio je da bi pitanje Kosova u Washingtonu moglo samo zakomplicirati složenu situaciju i tvrdi da bi to odmah poteglo pitanje nezavisnosti RS.

“Ne želimo da vjerujemo da bi jedna supersila kakva se SAD sebi dozvolila da se pod krovom Bijele kuće uđe u nove nesporazume, a to bi jedna takva ponuda i značila. Ne vjerujemo da bi SAD žrtvovale stabilnost cijelog regiona jer su upravo oni mnogo uložili u stabilizaciju prilika ovdje. Papir na kome bi se tražilo priznanje kosovske nezavisnosti automatski bi povuklo pitanje i statusa Republike Srpske, o čijoj nezavisnosti su SAD razgovarale još dok je trajao građanski rat u BiH”, kazao je Dodik i izrazio mišljenje da SAD dva mjeseca uoči predsjedničkih izbora nisu spremne za otvaranje još jednog pitanja na Balkanu, prenosi Srna.

U reakciji na Dodikove izjave, također član Predsjedništva BiH Željko Komšić naveo je da status BiH ne zavisi od dogovora u Washingtonu.

“Neće biti nikakve promjene statusa Bosne i Hercegovine, niti njenih entiteta, neovisno od pregovora između Beograda i Prištine. Dodik se nameće kao remetilački faktor”, poručio je Komšić.

(Radio Sarajevo)

Slični članci

Close