VijestiBiH

KISELI OSMIJEH I TOTALNI MUK; DANAS JE MANUEL SARRAZIN PONIZIO MILORADA DODIKA: Ponudio mu humanitarnu pomoć

Specijalni izaslanik vlade Savezne Republike Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Sarrazin obratio se saopćenjem nakon sastanka s predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom u Banjaluci.

“Govorili smo o nastavku procesa regionalne ekonomske integracije Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. Od ključnog značaja za to su ratifikacije trećeg sporazuma o mobilnosti do koje još uvijek nije došlo, kao i pridruživanje BiH Regionalnoj deklaraciji o energetskoj bezbjednosti. Još jednom sam mu pojasnio razloge za sukcesivno i ugovorno okončanje četiri velika projekta u RS koje finansira Njemačka. Pri tome smo se vodili sa dva različita aspekta.

Što se tiče političke krize koju su izazvali zvaničnici u RS, vlada SR Njemačke, nažalost, nije imala političkog prostora.

Vođenje secesionističke politike, napadi na državne institucije BiH, na medije i na civilno društvo kao i na visokog predstavnikca Christiana Schmidta imaju posljedice.

Zato smo donijeli odluku da okončamo četiri važna infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 miliona euroa (preko 205 miliona KM), među kojima je, između ostalih, i prečišćavanje otpadnih voda u Bosanskoj Gradišci.

Njemačka ostaje čvrsto uz sve ljude u BiH. S obzirom na trenutnu političku krizu posebno nam je stalo do ljudi RS. Zato će Njemačka u punom obimu i bez ograničenja, nastaviti implementaciju svih drugih projekata, kao što su saradnja sa civilnim društvom, projekti iz oblasti socijalnog zbrinjavanja ili humanitarna pomoć, ako to bude potrebno.

Ključ za nastavak saradnje i u drugim oblastima je u rukama gospodina Dodika. To sam mu danas još jednom poručio.

Ja i cijela vlada SR Njemačke želimo da BiH postane članica EU. Međutim, za to je potrebna drugačija politika. Vođenje secesionističke politike, napadi na državne institucije BiH kao i na visokog predstavnika i sužavanje slobode medija i civilnog društva su neprihvatljivi i ovu zemlju neće voditi u EU. Mi odlučno podržavamo visokog predstavnika Christiana Schmidta, to sam gospodinu Dodiku ponovo jasno dao do znanja”, poručio je Sarrazin.

Povezano

Back to top button