SvijetVijesti

KANCELARKA MERKEL AKTIVIRALA ALARM: “Mi se nalazimo na prekretnici na kojoj se…”

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je nakon razgovora s gradonačelnicima najvećih njemačkih gradova da je osnovni cilj za predstojeću jesen i zimu izbjeći ponovni lockdown i omogućiti nastavak rada škola i vrtića.

“Mi se nalazimo na prekretnici na kojoj se odlučuje gdje će Njemačka, kad je u pitanju pandemija koronavirusa, biti ove jeseni i zime”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon razgovora s gradonačelnicima 11 najvećih njemačkih gradova.

Na sastanku je odlučeno automatsko uvođenje dodatnih mjera borbe protiv širenja koronavirusa ako broj novozaraženih u roku od sedam dana naraste preko vrijednosti od 50 na 100.000 stanovnika.

Mjere sadrže obavezu nošenja maski i na javnim površinama s velikim brojem ljudi i gdje nije moguće pridržavanje razmaka od 1,5 metara. Nadalje se uvodi zabrana prodaje alkohola, ograničenje rada ugostiteljskih objekata te ograničenje broja osoba na privatnim i javnim okupljanjima.

U slučaju uvođenja posebnih mjera, gradovima će osobljem pomoći centralni epidemiološki Institut “Robert Koch”, kao i stručnjaci Bundeswehra.

Njemačka kancelarka objasnila je da je svako novo uvođenje mjera bolno, ali da treba učiniti sve kako bi se izbjegao ponovni lockdown i zatvaranje škola.

“Naš cilj je izbjegavanje lockdowna ove jeseni i zime”, rekla je Merkel i dodala da je daljnji prioritet držati škole i vrtiće otvorenima. Upozorila je na nagli porast novozaraženih u nekoliko najvećih njemačkih gradova i opasnost od nesposobnosti praćenja lanca zaraze.

“Kada do toga dođe, tada se virus počinje širiti nekontrolirano. A što to znači za zdravstveni sistem i javni život, možemo vidjeti na primjeru nekih naših europskih susjeda”, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je objasnila da je jedan od ciljeva spriječiti zatvaranje granica unutar Europe.

Merkel se direktno obratila i mladima kao dijelu stanovništva koji je pojačano uključen u nagli porast broja novozaraženih, pogotovo u većim gradskim centrima, poput Berlina.

“Mislite na ono što vam je važno. U to spada zdravlje roditelja i djedova i baka, kao i stanje na tržištu rada i obrazovanja sljedeće godine. Nije li sve to vrijedno malo strpljivosti sada?”, rekla je njemačka kancelarka i dodala kako je Njemačka dokazala da se može oduprijeti virusu.

U Berlinu su gradske vlasti već donijele odluku o zatvaranju kafića nakon 23 sata, noćnu zabranu prodaje alkohola, kao i ograničavanje broja okupljenih na privatnim i javnim događajima.

(SB)

Slični članci

Close