BiHVijesti

KAKVA DRAMA U PREDSJEDNIŠTVU BiH: Dodik – “Želim Ambasadu BiH u Jerusalemu”; Komšić – “Želim priznanje Kosova”

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine danas se odigrala prava drama.

Dodik je predao zahtjev da se održi vanredna sjednica s tačkom dnevnog reda o premještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem. Ipak, Željko Komšić je, također, zatražio vanrednu sjednicu sa prijedlogom da BiH prizna Kosovo, piše Klix.ba.

Najprije je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta RS Milorad Dodik poslao zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine samo sa jednom tačkom dnevnog reda – prijedlog odluke o promjeni sjedišta Ambasade Bosne i Hercegovine u Državi Izrael.

Ovaj zahtjev je uslijedio nakon što su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić u javnosti ocijenili da je Dodikov prijedlog o premještanju Ambasade Bosne i Hercegovine u Državi Izrael iz Tel Aviva u Jerusalem populistički i nerealan.

Kako je vidljivo iz dokumenata koji su u posjedu portala Klix.ba, zahtjev je da se sjednica održi sutra u 11 sati.

Zanimljivo je, međutim, da se u međuvremenu pojavio i zahtjev za održavanjem još jedne vanredne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u 10.45 sati, samo petnaest minuta prije sjednice čije je održavanje tražio Milorad Dodik.

Naime, radi se o zahtjevu iz kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića. Iz Komšićevog kabineta su zatražili da se na toj vanrednoj sjednici raspravlja o prijedlogu odluke o priznanju Republike Kosovo.

Dodik u svom zahtjevu naglašava da je suverenitet Izraela nad Jerusalemom neosporan. Također, nabraja koje su države do sada premjestile svoje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

To su do sada uradile tek tri države, a još nekoliko država ima otvorene kancelarije u Jerusalemu. Podsjetimo da se Srbija potpisom sporazuma u Washingtonu obavezala da će do jula 2021. svoju ambasadu premjestiti u Jerusalem. To će, također, učiniti i Kosovo, koje će dobiti priznanje Izraela.

(SB)

Slični članci

Close