BiHVijesti

KAKAV SUNOVRAT: Dodik sa zebnjom gleda u Vučića, kola su nezaustavljivo krenula nizbrdo, ovo je UVOD U BANKROT

Nastavljeno je beskrajno zaduživanje Vlade RS-a i fondova koji su pod njenom kontrolom.

Tako se Fond zdravstvenog osiguranja zadužuje za novih 35 miliona KM, a gubici u ovom sektoru su poodavno prešli milijardu maraka.

Vlada RS-a je na 96. sjednici, održanoj 12. novembra 2020., dala saglasnost Fondu da se zaduži za novih 35 miliona KM, uz, naravno, zelenašku kamatu od 3,5 posto.

Kolika je besparica, potvrđuje i činjenica da je period otplate ovog zaduženja deset godina, uz grejs period od godinu dana.

Fond je temeljno opljačkan, a vrhunac otimačine bio je tokom pandemije virusa.

Niko ne istražuje pljačke stotina miliona KM, izvršene na najbrutalniji način, tako što su “dobavljačima” prebacivani avansi “teški” i po 6,7 miliona KM (tokom pandemije), a oni nisu dobavili ništa, piše na svom blogu novinar Slobodan Vasković.

Donesena je i odluka o Javnom pozivu za upis i uplatu 43. emisije obveznica RS-a u vrijednosti od 30 miliona KM.

Ministrica Zora Vidović, na osnovu odluke Vlade RS-a, “kreirala” je Javni poziv 16. novembra 2020. godine, svim domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima.

Republika Srpska je bankrotirala, u to nema nikakve sumnje, a deficit na kraju godine iznosit će milijardu KM.

Da bi isplatili penzije i plate za novembar, neophodno je da Vlada RS-a uspije da nađe mnogo veće kreditno zauženje, a sve nade polaže u pomoć Srbije u visini od 75 miliona eura.

Ukoliko taj novac ne stigne, uslijedit će slom. Ukoliko stigne, slom će biti kratkoročno odgođen, a finansijska agonija nastavljena.

Nesposobni, teško korumpirani, pljačkaški režim Milorada Dodika, kroz ova, i za RS, mala zaduženja, javno pokazuje da je besparica apsolutna i da su budžetski računi potpuno prazni.

(SB)

Slični članci

Close