SvijetVijesti

KAD JE JOE BIDEN SREO MARŠALA TITA: Kandidat za predsjednika SAD-a bio je u Jugoslaviji 1979., na…

Edvard Kardelj, jedan od tvoraca samoupravljanja, preminuo je 10. februara 1979. godine.

Ukoliko u novembru bude izabran, Joe Biden će postati najstariji američki predsjednik u prvom mandatu u historiji – imat će tada punih 78 godina i biti osam godina stariji od Donalda Trumpa nego kada je ovaj pobijedio 2016. godine, piše beogradski “Nedeljnik”.

“Koliko je star Joe Biden?”, mogao bi ovih dana u kampanji da pita njegov rival i aktuelni predsjednik. “Pa, toliko star da je upoznao Tita.”

Tadašnji senator iz Delawarea bio je član delegacije američkog predsjednika Jimmyja Cartera, koju je predvodio Averell Harriman, čuvena siva eminencija američkih demokrata, podsjetio je ovih dana i jedan korisnik Twittera.

Edvard Kardelj, jedan od tvoraca samoupravljanja, preminuo je 10. februara 1979. godine.

Na sahrani “druga Bevca” okupila se diplomatska krema – mada “druga liga” u odnosu na onaj sastav koji će prisustvovati sahrani Josipa Broza Tita godinu dana kasnije – a među njima je bio i Joe Biden, koji se još tada zanimao za “inostrane poslove”.

Donald Trump, nije mu to strano, mogao bi da se dohvati i navodnog pisma koje je Biden poslije te posjete poslao u Jugoslaviju, pravo na ruke Titu, u kojem mu zahvaljuje na gostoprimstvu i razgovoru i obećava posjetu nekom ljepšom prilikom.

(SB)

Slični članci

Close