BiHVijesti

IZVUKAO SE IZ LOŠEG DRUŠTVA: Čović ostavio Dodika na cjedilu, dogovara sastanak s Inzkom!

Nakon neslavnog nastupa u duetu sa Miloradom Dodikom pred Vijećem sigurnosti UN-a, lukavi i nadasve oprezni lider HDZ-a Dragan Čović uputio je pismo šefu OHR-a Valentinu Inzku, pokušavajući izgladiti spor. Izgleda da je u tome uspio.

“Čovićevo pismo sam shvatio prijateljski, tamo ima pozitivnih elemenata, pružio je ruku i dogovaramo neki sastanak”, rekao je Inzko.

Valentin Incko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, kazao je za N1 da je primio pismo lidera HZD-a Dragana Čovića te da je njegovu poruku shvatio prijateljski, kao pružanje ruke.

S druge strane, rekao je da je Dodikov govor pred Vijećem sigurnosti UN-a neshvatljiv, pogotovo zato što je vrijeđao mrtvog čovjeka, lorda Paddyja Ashdowna, bivšeg visokog predstavnika u BiH.

“Čovićevo pismo sam shvatio prijateljski, tamo ima pozitivnih elemenata, pružio je ruku i dogovaramo neki sastanak”, rekao je Inzko.

S druge strane, Dodikov nastup pred Vijećem sigurnosti UN-a je “prevršio svaku mjeru”.

“Ono što je meni rekao Dodik prevršilo je svaku mjeru. Ne što je mene zvao prostitutkom, mešetarom, monstrumom… Rekao je da je Paddy Ashdown kriminalac. Ja sam živ, mogu se braniti, ali je Paddy mrtav. To je monstruozno, a mene je nazvao monstrumom”, rekao je Inzko za N1.

Podsjećamo, Inzko je ranije izjavio da bi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik do majskog zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a trebalo da bude suočen sa zabranom putovanja u sve zemlje Evropske unije, kao i sve zemlje UN-a, ako u međuvremenu ne promijeni naziv Studentskog doma na Palama, koji nosi ime presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Navodeći da je već u Vijeću sigurnosti UN-a izvještavao o veličanju ratnih zločinaca, Inzko je kazao da je 11. jula ove godine u Srebrenici, u kojoj je ubijeno osam hiljada Bošnjaka, pozvao Dodika da ukloni ploču sa posvetom Karadžiću ili preimenuje Studentski dom, u kome žive i odrastaju buduće generacije.

“Kao što je njemački ministar spoljnih poslova rekao – u civilizovanoj Evropi nema mjesta za one koji veličaju ratne zločince. Nema mjesta za one koji ne dijele evropske vrijednosti”, istaknuo je Inzko pred Vijećem sigurnosti, što je izazvalo neviđenu provalu bijesa Milorada Dodika, koji se našao u mat-poziciji.

Gotovo je izvjesno da će se Čović, koji je sve vrijeme bodrio Dodika, iz okršaja s međunarodnom zajednicom izvuči bez ijedne ogrebotine.

(SL. B.)

Slični članci

Close