BiHVijesti

IZJAVA BAKIRA IZETBEGOVIĆA ODJEKNULA U HRVATSKOJ: “SDA ne pristaje na ucjene! Nećemo nastaviti pregovore s HDZ-om BiH!”

“I dalje mi nije jasno šta je bio razlog da hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković pozovu Dodika u Zagreb, a da zaobiđu druga dva člana Predsjedništva BiH, a posebno predsjedavajućeg Šefika Džaferovića”, citiraju hrvatski mediji riječi lidera SDA Bakira Izetbegovića,izgovorene nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva SDA.


Zagrebački “Jutarnji list” piše da je Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) osudilo u petak poziv hrvatskih zvaničnika članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za posjetu Zagrebu, uz ocjenu kako su time pogoršani odnosi dvije države, ali i dodatno narušeni međunacionalni odnosi u samoj BiH.

Predsjednik vladajuće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović kazao je novinarima u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva SDA kako mu i dalje nije jasno šta je bio razlog da hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković pozovu Dodika, a da zaobiđu druga dva člana Predsjedništva BiH, a posebno predsjedavajućeg Šefika Džaferovića.

“Ta nas je odluka doista iznenadila. Ne vidimo svrhu da se na taj način podupire politika koju utjelovljuje Dodik”, kazao je Izetbegović, prenose hrvatski mediji.

Dodao je kako su članovi vodstva SDA zaključili da ovakvi postupci nisu dobri ni za Hrvatsku niti za BiH, ali ni za odnose Hrvata i Bošnjaka u samoj BiH.

Izetbegović je naglasio kako u ovakvim okolnostima nema smisla nastaviti pregovore s HDZ-om BiH o izmjenama Izbornog zakona, a pojasnio je kako se o tome neće uopće razgovarati sve dok najveća hrvatska stranka ne odustane od zahtjeva, koje je opisao kao ucjenu.

To se konkretno odnosi na odbijanje HDZ-a BiH da dopusti imenovanje nove vlade Federacije BiH sve dok se ne izmijene postojeća izborna pravila.

Hrvatski mediji pišu da SDA želi spriječiti situaciju u kojoj predsjednik Federacije BiH može blokirati izbor sudija entitetskog Ustavnog suda, kako je to sada slučaj.

“Dok se to dvoje ne riješi, ne može biti pregovora, jer ne pristajemo na ucjene”, kazao je Izetbegović.

Najavio je kako će SDA, kada i ako pregovori s HDZ-om budu nastavljeni, insistirati na uvođenju mehanizama koji će “zauvijek spriječiti” mogućnost sličnih blokada.

Izvor: Slobodna Bosna


Slični članci

Close