VijestiBiH

Izetbegović je izjavama o islamu u srednjem vijeku izazvao oštre reakcije iz Mostara, kazavši da je crkva bosanska iz srednjeg vijeka imala učenje blisko Islamu, pa se s dolaskom Turaka ona samo utopila u Islam. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je ovih dana uzburkao javnost gostujući u programu globalne televizije Al Arabiya. Pozvao je islamske zemlje na snažniji anganžman u BiH kako bi se suzbio utjecaj Zapada i SAD-a. -Nakon što su 20 godina vodeće sile zapadne Europe podupirale po meni iznimno štetnu politiku supermacije bošnjačkog naroda u BiH u zadnjih par godina došlo je do krucijalnih promijena koje su nastale na tragu djelovanja Vlade Hrvatske, kaže za RTV HB, inače neslužbeno medijsko glasilo Čovićevog HDZ-a, Domagoj Knežević savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana. -Izetbegović, nakon što je shvatio da je izgubio potporu zapadnoeuropskih zemalja za svoju politiku oduzimanja političkih prava Hrvata, ponovo pokušava okrenuti arapskim i islamskim državama kako bi dobio njihovu potporu, tvrdi Knežević. Izetbegović je izjavama o islamu u srednjem vijeku izazvao oštre reakcije iz Mostara, kazavši da je crkva bosanska iz srednjeg vijeka imala učenje blisko Islamu, pa se s dolaskom Turaka ona samo utopila u Islam. -Posve je sigurno da taj nauk ne može imati apsolutno nikakve veze s naukom Islama, govoreći o dogmi naravno. Svako sačuvano pismo, primjerice oporuka gosta Radina, koji je bio visoki član hijerarhije Crkve bosanske uvijek i isključivo počinju sa zazivom presvetog trojstva- Vaime Oca i Sina i Svetoga Duha. Dakle, to sigurno ne može imati nikakve veze s Islamom, kazao je fra Robert Jolić, arhivar Hercegovačke franjevačke provincije. Izetbegović je kazao i kako se niko ranije na prostoru BiH nije izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat, nego da se to promijenilo pod pritiscima susjednih zemalja Hrvatske i Srbije u novijem dobu. -U to vrijeme se ni Francuzi nisu izjašnajvali kao Francuzi. U to vrijeme se ni Talijani nisu izjašnjavali kao Talijani, nego je postojalo 10 država na području današnje Italije. Nastanak onog što mi zovemo pojmom nacije u današnjem smislu je produkt tek 19 stoljeća, kod Francuza je to počelo s francuskom revolucijom, tvrdi fra Jolić. -Ono što su u tursko doba bili mileti, kod nas su bila tri- jedan je bio katolički, jedan pravoslavni i jedan osmanski, to je ono što je kasnije formiralo nacije u današnjem smislu, kazao je on.

Prijetnje ili provokativno ponašanje prema povratnicima su neprihvatljivi i Ured visokog predstavnika (OHR) ih neće tolerirati – upozorili su iz OHR-a u izjavi za Fenu povodom aktualnih dešavanja u entitetu Republika Srpska gdje su sve učestaliji napadi na povratnike.

– Organi za provođenje zakona u BiH imaju obavezu, kao i kapacitet i sposobnost, da istraže sve incidente koji se dogode, pronađu počinitelje i pobrinu se da se takvi incidenti u budućnosti ne dešavaju – poručuju iz OHR-a.

Podsjećaju da je pravo na povratak osnovni princip Daytonskog mirovnog sporazuma, kako je navedeno u Aneksu VII Sporazuma. Prema tom sporazumu, strane su se obavezale da se izbjeglicama i raseljenim osobama omogući siguran povratak, bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, posebno zbog njihove nacionalnosti, vjerskih uvjerenja ili političkog mišljenja.

Također, OHR navodi da su se stranke dalje obavezale da će tamo gdje su na vlasti stvoriti političke, ekonomske i socijalne uslove koji pogoduju dobrovoljnom povratku i skladnoj reintegraciji izbjeglica i raseljenih lica, bez favoriziranja bilo koje određene grupe.

Komentirajući zahtjeve udruženja žrtava da se konačno provede reforma policije u RS-u te osigura zapošljavanje većeg broja Bošnjaka i Hrvata u MUP-u RS-a, iz OHR-a poručuju da organi vlasti imaju tu obavezu.

– Organi vlasti imaju obavezu da primjenjuju ustavni princip proporcionalne zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ostalih u odgovarajućim organima javne vlasti, uključujući i unutar policijskih struktura – naglasili su.

Kako ističu, Bosna i Hercegovina je prešla dugačak put od završetka rata, to je sada država sa statusom kandidata na putu ka Evropskoj uniji i njene institucije su sposobne primijeniti visoke sigurnosne standarde u cijeloj zemlji i osigurati zastupljenost svih u svim sigurnosnim institucijama, posebno u povratničkim područjima.

– Ne možemo i nećemo tolerirati bilo kakve napade na povratnike. Visoki predstavnik će i dalje biti veoma angažiran u vezi s ovim pitanjem – poručuju iz OHR-a u izjavi za Fenu.

Povezano

Back to top button