BiHVijesti

Izašli dokumenti koje je Dodik poslao “svom predsjedniku” Vučiću, ali i Milanoviću te Izetbegoviću

Nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovo digao prašinu u BiH ali i u regionu dostavivši dokumente predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojima ukazuju na “antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika”, danas je objelodanjeno i o kakvim se “dokumentima” radi.

Kako prenosi RTRS, riječ je o famoznim zaključcima i informacijama, koje je u dva navrata usvojila NSRS.

Naime, Vučiću su upućene “Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske” i “Informacija u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH”.

Dodik je, također, najavio da će dokumente poslati i predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, liderima PDP-a i SDA, Branislavu Borenoviću i Bakiru Izetbegoviću.

Ovu prvu informaciju odnosno famozne zaključke, NSRS je usvojila 12. novembra prošle godine. U njima se, između ostalog, odbacuje “bonska ovlaštenja” visokog predstavnika, poziva NSRS da pristupi donošenju novog Ustava RS, o kojem će se izjasniti i građani na referendumu, osporavaju Zakon o odbrani BiH, Zakon o indirektnom oporezivanju BiH, te Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Također u ovim zaključcima se spominju pravo na samoopredjeljenje, autonomija entiteta i sl.

Ovi zaključci su našli na oštre kritike u BiH, ako i međunarodne zajednice. Tako su politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira saopćili da zaključci NSRS-a predstavljaju direktan udar na autonomiju zvaničnika na državnom nivou.

Drugi dokument se također na odnosi na zaključke NSRS-a koji su doneseni 17. februara ove godine.

U njima se ide korak dalje ka razgradnji državnih institucija pa tako NSRS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Također, potiču se razgovori sa FBiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH.

Najsporniji od svih zaključaka obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu i do poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište RS.

Nakon izglasavanja ovih zaključaka u NSRS-u, u BiH je ponovo došlo do niza oštrih reakcija kako do domaćih političara, tako i od predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Tako su diplomatska predstavništva Evropske unije, OSCE-a i Sjedinjenih Američkih Država uputila pismo državnim funkcionerima koji su prethodno prisustvovali političkom skupu u Istočnom Sarajevu, a na kojem je Milorad Dodik dijelio instrukcije o načinu blokiranja rada institucija BiH.

“Vi ste predstavnici države Bosne i Hercegovine, a ne predstavnici entiteta Republika Srpska u institucijama države Bosne i Hercegovine. Kao državni zvaničnici morate predstavljati sve građane BiH bez obzira na njihovu ili vašu etničku ili političku pozadinu ili mjesto prebivališta”, navodeno je u pismu upozorenja Dodiku i predstavnicima RS.

Zanimljivo u svemu ovome, kako smo objavili, jeste da su ovi famozni antidejtonski zaključci NSRS-a usvojeni 17. februara nakon skoro pet mjeseci dostavljeni u Parlament BiH.

O svemu ovome bi vrh RS-a zajedno sa Dodikom trebao razgovarati s Vučićem na sastanku zakzanom za srijedu u Beogradu.

Slični članci

Close