BiHVijesti

IZ PDP-a ODGOVORILI DODIKU: “Jasno je zašto mu je američka agencija nepoželjna…”

“Zašto mi u BiH nemamo posmatrače tipa CESID, CEMI ili GONG kao zemlje u regionu? Vjerovatno zato što to nekome ne odgovara, odnosno zato što nekome odgovara status quo po kojem može da vrši izborne prevare. A svima je jasno ko se time bavi”, kaže Кrunić.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Ljubiša Кrunić reagirao je na današnje navode lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kao i o sutrašnjoj sjednici NSRS-a sazvana radi “vitalnog interesa” na odluku o saradnji američke agencije IFES sa CIK-om. “Кoliko mi je poznato, BiH sarađuje sa Međunarodnom fondacijom za praćenje izbora (IFES) skoro dvije decenije i do sada nije bilo problema zbog te saradnje. Saradnja je bazirana na edukaciji izborne administracije i nejasno je zašto bi to smetalo bilo kome. Poštenim ljudima je stalo do poštenih izbora, a nigdje ne piše da su IFES-u dostupni birački spiskovi i da će oni voditi izborni proces umjesto CIК-a. Ako je suprotno, oni koji to tvrde, neka dokažu”, istakao je Кrunić i dodao da je poznato da CIК ima slične sporazume sa još desetak takvih agencija iz svijeta.

On kaže da neko mora zaustaviti “bugarski voz”, glasanje preminulih osoba, glasanje u ime birača koji nisu glasali na dan izbora, uništavanje listića, zamjenu popunjenog glasačkog listića praznim, zloupotrebu mobilnih timova, olovku sa nevidljivom tintom i druge forme izborne krađe.

“Zašto mi u BiH nemamo posmatrače tipa CESID, CEMI ili GONG kao zemlje u regionu? Vjerovatno zato što to nekome ne odgovara, odnosno zato što nekome odgovara status quo po kojem može da vrši izborne prevare. A svima je jasno ko se time bavi”, kaže Кrunić.

Кrunić kaže da je indikativno to što je IFES postao nepoželjan nakon histerije SNSD-a nakon izbora novih članova CIК. Vanredna sjednica NSRS je, kaže, bez ikakve sumnje, nepotrebna i skupa, a da bi korisnije I po nacionalni interes bitnije bilo da se razgovara o ekonomskoj realnosti koja vodi u propast.

“Кako sutra vjerovati članu Predsjedništva BiH kad nam je još u sjećanju njegovo ubjeđivanje poslanika i cjelokupne javnosti RS da BiH nije u MAP-u, Akcionom planu za članstvo u NATO, a ubrzo nakon toga, nakon te vanredne sjednice, potvrdio je da je tačno saopštenje NATO da je BiH u MAP-u. Od njega možemo očekivati da će sutra praviti cirkus, a prekosutra saopćiti da je IFES ipak dobrodošao. Samo zavisi koji vjetrovi u tom momentu pušu”, istakao je Кrunić.

“Mi u PDP-u smatramo da su svi posmatrači, domaći ili strani, dobrodošli i očekujemo da će nadležni u skladu sa Izbornim zakonom BiH i odredbama CIК-a odgovorno obaviti svoj dio posla 15. novembra i smanjiti partijski prostor za manevrisanje načinima izbornih prevara”,zaključio je Кrunić.

(SB)

Slični članci

Close