Ispovijest oca i sina iz povratničkog mjesta kod Zvornika: MUP RS je tukao Ajdina, ja sam sve slušao u sobi pored

Slučaj Ajdina Jusića (2009), maloljetnog dječaka iz mjesta Mahala u općini Osmaci, izazvao je mnogo pažnje danas u bh. javnosti.

Ajdin i njegov otac Juso tvrde da su dječaka policijski službenici MUP-a RS brutalno pretukli u policijskoj stanici Osmaci. Kako kažu, od njega su zahtijevali da prizna navode o kojima ništa nije znao.

“Jutros oko devet sati sam dobio poziv u policijsku stanicu. Došli smo ja i otac, oni su nas razdvojili u dvije sobe. Mene su prisiljavali da priznam da sam nešto uradio što nisam. Stavljali su mi na stol oružje, lisicama me vezali, obarali, udarali, prste mi lomili… Na kraju, htjeli su da me vode… Stavili su me u policijska kola, vodili me negdje, obilazili nešto i na kraju su me dovukli pred kuću”, kazao je Ajdin u ispovijesti koja je objavljena na Facebooku profilu ‘Kanal21’.

“Inspektor me je tukao šakama, nogama. Govorio mi je da priznam, ali ja nisam mogao da priznam nešto što nisam uradio. Ovi neki momci su nešto pljačkali, ja tu nisam bio, ne znam uopće o čemu je riječ”, pojašnjava Ajdin.

Kaže da je plakao i galamio u tim trenucima.

“Tad me je inspektor uhvatio za usta kako me niko ne bi čuo”, dodao je.

Kako kaže, poslije je ocu rekao da su ga udarali.

“Pao sam u nesvijest. Boljela me je jedna strana vrata. Prijetili su mi da će me odvući u zatvor”, dodaje Ajdin.

Njegov otac Juso Jusić kaže:

“Jučer je policija došla. Rekli su danas u 9 sati da moramo doći. Moj otac nas je danas odvezao. Mene su odveli u jednu prostoriju, a sin mi je ostao u hodniku. Rekli su da će ga uvesti kasnije. Nisu ga uveli. Odveli su ga u drugu prostoriju, čuo sam njegov vrisak, plač i da su ga udarali. Pitao sam šta se dešava, rekli su ništa. Rekli su mi da ja mogu ići, a da njega moraju voziti. Nakon pola sata dovezli su ga pred moju kuću. Na lijevoj strani vrata su mu se vidjeli prsti, a lijevoj ruci se vidjelo da je ogreban. Jadio se na glavu, pao je u nesvijest”, pojašnjava dječakov otac.

Kaže da su mu, kad je tek došao u policiju, pojasnili da njegovo dijete ne krive ni za šta već da se desila neka pljačka u selu i da su to uradili neki momci s kojima se Ajdin nekada družio.

“Udarali su ga da bi on priznao. Ali, dijete nije moglo priznati kad on nije bio tu”, kaže Juso.

“Kad je izašao iz policijskog auta, pao je u nesvijest. Kad je došao sebi, počeo se tresti. Nije mogao odmah progovoriti”, pojašnjava.

Kasnije, kako kaže, on, njegov otac i Ajdin sjedaju u vozilo i stižu policijsku patrolu kod jedne benzinske pumpe.

“Zaustavili smo ih. Rekao sam jednom koji se zove Rajko ‘jeste li obećali da ga nećete dirati’. On se samo nasmijao. Nazvali smo PU Zvornik. Prijavio sam inspektoru šta se desilo…”.

Kaže da mu je cilj da “svako vidi kakva je policija u Osmacima”.

Povezano

Back to top button