BiHVijesti

I TATA JE, SINE: Kako je ADNAN BRANKOVIĆ, lider “zlatne bošnjačke mladeži” sa najlošijim ocjenama ipak primljen na Master studije Saobraćajnog fakulteta?

Ukupno je “nahvatao” 74,40 bodova, preko stotinu bodova manje od troje kandidata koji su ostali ispod crte i nisu primljeni na Master.

Adnan Branković, sin Nedžada Brankovića, zamjenika ministra prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH, predsjednika Senata SDA, bivšeg premijera Federacije BiH i vlasnika niza privatnih firmi, primljen je prošle nedjelje na Master studij Saobraćajnog fakulteta u Sarajevu. I to nije problem sve dok se iz dokumentacije ne uvjerimo da je Branković bio daleko najlošiji kandidat, sa najmanjim brojem bodova.

Ukupno je “nahvatao” 74,40 bodova, preko stotinu bodova manje od troje kandidata koji su ostali ispod crte i nisu primljeni na Master. No, za razliku od Adnana Brankovića, kandidati Mirza Horman (190 bodova), diplomirani inžinjer računarstva i informatike, Dejan Gavrilović (181,70), diplomirani ekonomista i informatičar, te Faris Kovačević (150, 60), diplomirani informatičar, nisu imali dovoljno jako porodično zaleđe i podršku, pa im je ostalo ili da čekaju neku novu priliku, ili da svoje znanje usavršavaju negdje drugdje, izvan Bosne i Hercegovine.

Izvan Bosne i Hercegovine, u Beču, je svoju univerzitetsku karijeru probao nastaviti i Adnan Branković, međutim iz nejasnih razloga ta njegova avantura naprasno je prekinuta.

Inače, Saobraćajni fakultet u Sarajevu je višedecenijski “stranački klaster” Stranke demokratske akcije, kojim je upravljao dr. Šefkija Čekić, bivši potpredsjednik i kadrovik SDA, dokazani plagijator i prepisivač tuđih knjiga i radova. Nakon odlaska u penziju, Čekić je mjesto dekana prepustio svom zetu Samiru Čauševiću. Još niz “stručnih” kadrova, profesora i asistenata na ovom fakultetu je u srodstvu sa familijom Čekić-Čaušević.

Na Saobraćajnom fakultetu je u godinama nakon rata magistrirao i doktorirao Nedžad Branković, stranački kolega Šefkije Čekića. Očigledo da će se “porodična” SDA-ovska loza na fakultetu nastaviti i “osvježiti” preko mlađeg Brankovića, Adnana.

(SB)

Slični članci

Close