BiHVijesti

HRVATSKI MEDIJI O SRPSKO-HRVATSKOM DOGOVORU: “Dodik ponovo dolio ulje na vatru”!

Lider SNSD-a Milorad Dodik ponovo je dolio ulje na vatru raspravama o opstanku BiH najavivši kako će Srbi i Hrvati predložiti model funkcioniranja te zemlje uz alternativu “razdruživanja”, pišu hrvatsju mediji na naslovnim stranama, ističući da su vodeće bošnjačke aprtije žustro reagirale o ovui provokaciju.


Milorad Dodik je za srbijansku Pink televiziju najavio kako će “Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu o tome kako BiH može funkcionirati”. Ne bude li takva izjava prihvaćena, kako je kazao, jedina preostala opcija je “razdruživanje”. “Sve više ljudi govori da je BiH propala, neodrživa”, kazao je Dodik ustvrdivši kako razdruživanje, koje uključuje i referendum o osamostaljenju Republike Srpske od BiH, ne bi značilo rat “osim u slučaju međunarodnog intervencionizma”.

Iz bošnjačkog političkog bloka odmah je dobio odgovor kako u tom slučaju može jedino računati na uspostavu stanja kakvo je bilo prije potpisivanja Daytonskog sporazuma, odnosno na obnovu BiH kao republike, prenose hrvatski mediji.

“Svaki Dodikov konkretan potez protiv Daytonskog sporazuma značit će odustajanje od njega, a samim time i vraćanje na stanje prije Daytona odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu”, stoji u reakciji ove stranke uz poruku kako se BiH ne može razdružiti jer nije niti nastala nekim udruživanjem”, citiraju hrvatski mediji saopćenje SDA.

Hrvatski mediji apostrofiraju zabrinutost bošnjačkih zvaničnika zbog odvojenih susreta koje Dodik i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović imaju s najvišim zvaničnicima Hrvatske i Srbije te da sumnjaju u pokušaj uspostave nekog novog srpsko-hrvatskog dogovora koji bi bio na štetu Bošnjaka.

“Srpsko-hrvatski pokušaji ‘razdruživanja’ BiH, od Cvetkovića i Mačeka, do dogovora Karadžića i Bobana narodima u ovoj zemlji su donosili samo ogromne tragedije. Rezultat u konačnici nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jesu presude nositeljima takvih politika pred međunarodnim sudovima”, citiraju hrvatski mediji stajalište SDA.

Slični članci

Close