VijestiBiH

HLADAN TUŠ IZ WASHINGTONA: James O’Brien ima loše vijesti za Milorada Dodika, plan je jasan…

-Dodik je pod velikim pritiskom i mislim da možemo, koristeći naše sankcije, bonske ovlasti i kretanja o pristupanju EU, početi mijenjati političke inicijative, poručio je O`Brian.

James O’Brien, na saslušanju u Senatu: “Gradimo put za zemlje Zapadnog Balkana, Moldaviju i Kavkaz neovisno o zloćudnom utjecaju Kine i Rusije. Neke elite na toj periferiji su protiveći se provođenju teških reformi potrebnih za pridruživanje EU-u i NATO-u.”

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Europu Jim`Brien govorio je u Senatu: “U Bosni i Hercegovini je Dayton bio prekid vatre između tri strane, tri etnonacionalističke grupe. Dodik je odlučio da je to dobar model za njega, ne želi biti dio jedinstvenog tržišta i vladavine zakona.”

Dodik nema političku potporu kada govori o secesiji. Hrvatska neće podržati secesiju, to su otvoreno rekli, Srbija kaže „nećemo mijenjati granice, ostajemo uz originalni Dayton“, Vučić javno kaže da podržava Dayton. Dodik je usamljen.” Sankcije uznemiravaju njegove financije.

Sve je manje novca. Ono što je primoran raditi, zato što odbija biti dio mehanizma centralne vlade, on pokušava posuditi novac od Rusije, Kine, Mađarske i Srbije …što postaje sve teže.

Nekada je mogao dobiti novac od nekih banaka kroz prodaju obveznica što sada ne može zbog naših sankcija. Ovo sve može treba biti dio političke strategije koja može dovesti do pomjeranja Bosne i Hercegovine naprijed kako EU traži i usvajanja reformi o jedinstvenom tržištu.

To nije učinjeno prošle sedmice zato što je jedna druga grupa mislila da može nešto dobiti i nije potpisala traženi paket. Dodik je pod velikim pritiskom i mislim da možemo, koristeći naše sankcije, bonske ovlasti i kretanja o pristupanju EU, početi mijenjati političke inicijative, poručio je O`Brian.

Povezano

Back to top button