RegijaVijesti

HLADAN TUŠ IZ BRUXELLESA ZA VLADU CRNE GORE: Ništa od pomoći za…

…otplatu kredita Kinezima.

Ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Milojko Spajić do jučer je bio uvjeren da će Evropska unija izaći ususret zahtjevu potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, koji je tražio od EU pomoć za otplatu kredita kineskoj banci za izgradnju prvog dijela dionice autoputa Bar – Boljari.

Međutim, iz Bruxellesa je danas stigao kratak i jasan odgovor – EU ne otplaćuje kredite trećih strana.

“Reagovanje Bruxellesa na naš zahtjev biće mnogo više od otplate duga Kinezima za autoput čiji jedan kilometar košta državu nevjerovatnih 20mil+€: dublja integracija s EU i niža kamata za budžet”, napisao je jučer Spajić na Twitteru.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez danas je saopćila da je EU ustanovila konkretan instrument podrške velikim infrastrukturnim projektima na Zapadnom Balkanu i naglasila da će ekonomski i investicioni plan pomoći da se iskoriste sredstva od drugih javnih i privatnih investitiora, uključujući Evropsku investicionu banku, i biti pod vrlo povoljnim uslovima.

“Podrška EU održivim investicijama doprinijeće cilju Crne Gore da obezbijedi održivost javnog duga, što je, takođe, od presudne uloge u kontekstu procesa pristupanja. EU ne otplaćuje kredite trećih strana”, poručila je Pisonero.

Abazović je u martu prilikom posjete Bruxellesu pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) rekao da je veliki problem dug prema Kini.

“Molimo vas da nam pomognete da vratimo taj novac, da taj zajam zamijenimo za zajam kod neke evropske banke, da sklopimo saradnju s nekom evropskom finansijskom institucijom i da prekinemo kineski uticaj”, rekao je tada Abazović.

Spajić je u petak saopćio da je Vlada prolongirala rok za povlačenje kreditnih sredstava za završetak prve dionice autoputa, koji je isticao 14. aprila. “Ovim smo izbjegli veliki trošak iz budžeta ili novo zaduženje, od oko 128 miliona eura”, napisao je Spajić na Twitteru.

Nakon današnjeg odgovora iz Bruxellesa, Vlada Zdravka Krivokapića je, izgleda, sve bliže novom zaduženju.

(SB)

Slični članci

Close