BiHVijesti

HDZ PODLEGAO PRITISKU: Vijeće ministara BiH usvojilo informaciju o održavanju Samita Berlinskog procesa

Savjet ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg, na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojio je Informaciju o održavanju Samita Berlinskog procesa u Sofiji zakazanog za 10. novembar ove godine.

Informaciju prati šest dokumenata kojima se jača saradnja na Zapadnom Balkanu i daje nova dimenzija u odnosima regiona i Evropske unije, pod okriljem Berlinskog procesa.

Među dokumentima koji u fokus stavljaju razvoj ekonomije i jačanje međusobne saradnje u regionu su Deklaracija o zajedničkom regionalnom tržištu i Akcioni plan za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta 2021. – 2024., te Deklaracija partnera sa Zapadnog Balkana u vezi sa Zelenom agendom.

“Na Samitu će se razgovarati i o zaključcima ranije održanih sastanaka ministara zdravlja i unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa, kao i zaključcima ministarskog sastanka o integraciji Roma. Prihvaćanje ovih dokumenata donijeće brojne benefite zemljama regiona i ubrzati ispunjavanje obaveza u procesu pristupanja EU. Zadužuje se svi nadležni nivoi vlasti u BiH da se, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, uključe u punom kapacitetu i daju doprinos aktivnostima koje proizilaze iz Berlinskog procesa.

Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH će, u koordinaciji sa Kabinetom predsjedavajućeg, a s ciljem efikasnog učešća Bosne i Hercegovine na Samitu u Sofiji pokrenuti proceduru za pribavljanje saglasnosti Predsjedništva BiH za prihvatanje predloženih dokumenata Samita, te će Informaciju o održavanju ovog samita sa pratećim prilozima hitno dostaviti Predsjedništvu BiH na razmatranje i usvajanje”, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Podsjećamo, ranije je Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković upozorila je na svom Twitter profilu da Bosni i Hercegovini prijeti nova izolacija jer su, kako je navela, ministri iz HDZ-a u Vijeću ministara svojim bojkotom onemogućili pridruživanje novoj inicijativi u okviru Berlinskog procesa.

“Potencijalne negativne posljedice bi mogle usporiti put BiH ka EU. Neko mora snositi odgovornost za neodgovorno ponašanje”, napisala je Turković na svom Twitter profilu.

Odgovorio je HDZ-ov zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić i odbacio navode ministrice Turković.

– Ministrica Turković zlonamjerno i tendenciozno, ali očito vrlo promišljeno želi prebaciti političku odgovornost s pomanjkanja političke volje dužnosnika SDA za traganjem konsenzusa na Vijeću ministara oko stava BiH vezano za pristupanje inicijativi “mini Schengen” – istaknuo je Brkić.

On je kazao kako potpora dužnosnika HDZ-a BiH europskim putu Bosne i Hercegovine nikada nije bila upitna te je dodao kako su upravo pojedini dužnosnici SDA javno propitivali potrebu ulaska BIH u “mini Schengen”. No Brkić je propustio objasniti zašto ministri iz HDZ-a nisu prisustvovali sjednici.

U međuvremenu, prema informacija portala “Faktor” u cijelu priču se uključila i Delegacija EU u BiH vršeći pritisak na HDZ BiH, koji je u konačnici urodio plodom. Ministar Bevanda je pozvao na održavanje nove sjednice na kojoj bi se usvojio materijal potreban za učešće BiH na Samitu, što se večeras i desilo.

(“SB”)

Slični članci

Close