BiHVijesti

HAOS U NAJAVI: Zbog kovid-pasoša Bosni i Hercegovini prijeti izolacija

Kako objašnjava infektolog Drljević, u pandemiji je najmanja jedinica država te se u takvim okolnostima sav proces organizira i vodi s državnog nivoa.

Iako je i zvanično predstavljen plan vakcinacije u Federaciji, a prethodno je to učinjeno u manjem bh. entitetu, činjenica je da BiH debelo zaostaje u procesu vakcinacije. Pogotovo kada je riječ o zemljama Evropske unije.

Kako je jučer obznanjeno, čelnici država članica Evropske unije sastat će se iduće sedmice kako bi razgovarali o planovima za kovid-pasoše, koji bi ljudima koji su primili vakcinu omogućili putovanje i odlazak na odmor bez ograničenja. Iako ta ideja već izaziva zabrinutost zbog privatnosti, razmjene podataka i diskriminacije, ipak, vlade mnogih članica EU su nagovijestile da će podržati takav prijedlog.

Naš ugledni infektolog, dr. Ednan Drljević ističe da je BiH u osnovi pogriješila. Kako objašnjava, u pandemiji je najmanja jedinica država te se u takvim okolnostima sav proces organizira i vodi s državnog nivoa.

– U pandemiji sve treba ići s nivoa države, da na nivou Ministarstva civilnih poslova radi koordinacijsko tijelo i stoga mi ne možemo nikakvu adekvatnu mjeru poduzeti. A najadekvatnija mjera u sprečavanju infekcije je vakcinacija. Kanton Sarajevo je odobrio sredstva za nabavku vakcine, ali se opet mora ići preko države – kaže on.

Napominje da zdravstveni radnici i oni u staračkim domovima širom Evropske unije već primaju drugu dozu vakcine, dok je kod nas kašnjenje sveprisutno.

-Mi, dakle, kasnimo već mjesec. Kada nam dođu vakcine, trebat će vremena za skladištenje, distribuciju, nakon čega slijedi vakcinacija, a potom treba proći 21 dan za drugi ciklus. Taj zeleni karton, odnosno, COVID pasoš o kojem se priča može se dobiti tek nakon druge vakcinacije i izgledno je da će nam to pričinjavati znatne probleme, jer našim građanima, privrednicima će biti uskraćena putovanja u druge zemlje. Bojim se da ćemo do polovine ljeta čekati na drugi ciklus vakcinacije – upozorava dr. Drljević.

Dozvola za vakcinaciju

Iako su u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH obećali odgovoriti na naš upit o tome mora li ova institucija dati dozvolu za vakcinaciju protiv COVID-19, odgovor do zaključenja ovog izdanja nismo dobili, piše Avaz.

Također, do sada nije zaprimnjen nijedan zahtjev za vakcinaciju.

Slični članci

Close