RegijaVijesti

GRLIĆ RADMAN ODBRUSIO VUČIĆU: “Njegova je izjava na liniji poražene velikosrpske politike Slobodana Miloševića!”

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman odbacio je najnovije optužbe srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je operacija “Oluja” bila najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata, ocijenivši da je to na liniji “poražene velikosrpske Miloševićeve politike, čije su najveće žrtve Srbi u Hrvatskoj”.

– Nama je žao da je političko vodstvo u Beogradu još uvijek na crti poražene velikosrpske politike Slobodana Miloševića i ovo uplitanje u unutarnja politička pitanja druge države je protivno temeljnim načelima međunarodnih odnosa i međunarodnog prava – rekao je ministar Gordan Grlić Radman novinarima u Baškoj Vodi.

Prema riječima hrvatskog ministra vanjskih poslova, upravo su Srbi u Hrvatskoj žrtve te politike koja je poražena u vojno-policijskoj akciji “Oluja”, koja je bila legitimna i temeljila se na svim relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

– “Oluja” je spriječila etničko čišćenje i humanitarnu katastrofu u Hrvatskoj i BiH, a upravo za vrijeme tzv. Krajine provođeno je etničko čišćenje od vodstva pobunjenih Srba koji su protjerali s tog prostora sve Hrvate i nesrbe, a ovom akcijom (“Olujom”) taj je teritorij ponovno doveden u upravno-pravni poredak Republike Hrvatske – poručio je Grlić Radman.

Istaknuo je kako Srbi u Hrvatskoj “ne trebaju mentora sa strane”.

– Ne postoji više predsjednik svih Srba u Europi. Srbi u Hrvatskoj svoja pitanja rješavaju u institucijama i u uključivosti u hrvatsko društvo, a tomu u prilog ide i da je sadašnji potpredsjednik Vlade, gospodin Boris Milošević iz reda srpske nacionalne manjine – istaknuo je Grlić odgovarajući na Vučićeve zamjerke vodstvu Srba u Hrvatskoj zbog toga što je Boris Milošević prisusvovao nedavnoj proslavi 25. godišnjice “Oluje” u Kninu.

Na upit kako komentira oponente Plenkovićeve vlade u Hrvatskoj, koji traže da Hrvatska blokira, odnosno uvjetuje pristupne pregovore Srbije s Europskom unijom, Grlić Radman izjavio je da Hrvatska, kao odgovorna članica NATO-a i EU-a, želi podijeliti svoja iskustva europskih vrijednosti i vladavine prava “i sa Srbijom, s kojom želimo dobrosusjedske odnose.”

– Kao što je Hrvatska osigurala temeljem međudržavnog sporazuma zastupanje Srba u Hrvatskom saboru, tako mi očekujemo jednako recipročno zastupanje prava Hrvata u Vojvodini, odnosno Srbiji, o čemu je hrvatsko vodstvo nedavno razgovaralo i s predsjednikom Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata Tomislavom Žigmanovom – kazao je ministar.

– Pitanje je tu logoraša, pitanje 1.869 nestalih, za koje nam Srbija mora dati odgovor, i puno drugih pitanja i zato mislim da je ovo jako dobar povod, nakon što se uspostavi srbijanska vlada, da sjednemo za stol i razgovaramo o ovim temama kao dobri susjedi u duhu dobre volje – dodao je hrvatski šef diplomatije.

– I, na koncu, Srbija, ako želi europski put, Hrvatska će pomoći, kao što će pomoći i svim zemljama na Zapadnom Balkanu – kazao je Grlić Radman.

Na upit jesu li najnovije Vučićeve izjave u kojima optužuje Hrvatsku zapravo namijenjene javnosti u Srbiji i smirivanju političke uzavrelosti u toj zemlji, Grlić Radman kazao je kako je “za političko liderstvo to smirivanje određenih tenzija kratkotrajno”, jer Srbija se mora suočiti s prošlošću.

– Srbija se mora suočiti s prošlošću i mora napraviti iskorak, a Hrvatska je upravo najbolji primjer. Na proslavi “Oluje” bio je član, potpredsjednik Vlade Boris Milošević i to je ono što Hrvatska želi – stvarati ozračje, nakon 25 godina, stvarati hrvatsko društvo i budućnost za nove generacije, koje će dijeliti jednako i prava i obveze te gdje će se svaki građanin RH osjećati sigurno.

Mislim da smo u tome napravili velik civilizacijski iskorak, ovo je gesta, Hrvatska pruža ruku – istaknuo je Grlić Radman.

Prema njegovim riječima, Hrvatska može biti primjer stabilne države u Europi koja je stvorila demokratsko društvo u kojem svako ima svoja prava i obaveze, u kojem će, bez obzira na nacionalnost, građani RH moći živjeti u atmosferi u kojoj će zemlja ići u smjeru budućnosti, socijalne stabilnosti, snaženja privrede i blagostanja za sve građane.

Slični članci

Close