SvijetVijesti

GRAĐANI LJUTI: Veliko razočarenje za Angelu Merkel u Njemačkoj, ovo apsolutno nije mogla očekivati!

No, izlazne ankete televizije WDR pokazuju da je podrška CDU-u od prošlih lokalnih izbora, održanih 2014., opala za 1,5 posto, na ukupno 36 posto.

Njemački demokršćani pobjednici su lokalnih izbora u Sjevernoj Rajni – Vestfaliji, pokazuju izlazne ankete u nedjelju, ali dobili su manje glasova nego na prošlim izborima, što bi moglo uništiti ambicije tamošnjeg premijera Armina Lascheta da naslijedi kancelarku Angelu Merkel na čelu Njemačke.

Laschet se predstavlja kao kandidat koji će nastaviti politiku njemačke kancelarke, a na lokalnim izborima se nadao da će poboljšati rezultat Kršćansko-demokratske unije (CDU) i time ojačati svoje šanse za preuzimanje te stranke na unutarstranačkim izborima u decembru.

No, izlazne ankete televizije WDR pokazuju da je podrška CDU-u od prošlih lokalnih izbora, održanih 2014., opala za 1,5 posto, na ukupno 36 posto.

Socijaldemokrati (SPD) osvojili su 23,5 posto, što je pad za 7,9 posto, dok su zeleni treći sa 19 posto, čak 7,3 posto više nego prije šest godina.

Istraživanja pokazuju da birači smatraju lošim Laschetovo upravljanje pandemijom koronavirusa u toj najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini.

Na izborima u nedjelju, na kojima su se birala gradska vijeća, pravo glasa imalo je više od 14 miliona ljudi.

CDU u decembru održava stranački kongres na kojem će izabrati novog čelnika ili čelnicu, a pobjednik bi mogao biti idući njemački kancelar.

Merkel, koja je na vlasti od 2005. godine, najavila je da se neće ponovno kandidirati na saveznim izborima, koji se moraju održati najkasnije do oktobra iduće godine.

Izbori u nedjelju pokazuju da Lascheta očekuje težak put ako želi postati premijer. Većina Nijemaca, njih 31 posto, za idućeg kancelara želi Markusa Soedera, čelnika bavarske sestrinske stranke Kršćansko-socijalne unije (CSU), pokazala je anketa “Bild am Sonntaga”, provedena početkom septembra.

Na drugom mjestu je ministar zdravstva Jens Spahn sa 14 posto podrške, treći rival kancelarke Friedrich Merz sa 13 posto, a tek onda Laschet sa osam posto.

Sam Soeder zasad ne pokazuje interes da postane kancelar pa je za subotnje izdanje “Frankfurter Allgemeine Zeitunga” kazao kako je “njegovo mjesto u Bavarskoj”.

(SB)

Slični članci

Close