BiHVijesti

GRADI SE NOVA FABRIKA U TEŠNJU: Prerađivat će otpadne gume i proizvoditi zelenu energiju!

Kompanija “SGI Techology” iz Sarajeva blizu je dobijanja okolinske dozvole za projekat izgradnje postrojenja za reciklažu otpadnih automobilskih guma u Tešnju čime se stiču uslovi za skoriji početak rada, izvještava Indikator.ba.


Kako se navodi u informaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma u vezi sa pozivom na uvid u nacrt okolinske dozvole, u toku su pripremni radovi za instalaciju postrojenja, a početak rada planiran je za april 2021. godine.

Preduzeće “SGI Techology” već nekoliko godina radi na projektu, ali je odlučilo da prvobitno postrojenje “PxroATm 10” zamijeni čistijim i okolišno prihvatljivijim “NexGen” postrojenjem.

Glavni proizvod proizvodnog procesa reciklaže je pirolizat te je cijeli proces označen kao “100% Renewable Green Energy” (100 posto obnovljiva zelena energija). Nakon završetka pirolize otpadne gume kao rezultat nastaje pirolizat (dizel gorivo, benzin i mazut), crni karbon i čelična žica. Proizvodni proces na kraju rezultira recikliranjem čak 98 posto ukupne mase otpadne gume.

Postrojenje tipa “NexGen” ima kapacitet prerade 20 metričkih tona u jednom proizvodnom ciklusu, odnosno 5.760 tona otpadne gume godišnje.

Proizvodnja je u hali površine 756 kvadratna metra, koja se nalazi unutar poslovne zone Bukva. Investitor je dobio zemljište na korištenje od Općine Tešanj kroz ugovor o pogodnostima za investiranje.

U nacrtu rješenja za izdavanje okolinske dozvole, koja će važiti pet godina, navodi se da je preduzeće predložilo najsavremenije tehnologije za kvalitetno korištenje prostora te da mu se stoga odobrava okolišna dozvola.


Slični članci

Close