VijestiBiH

GDJE GA NAĐE, MILORADE: Dodikov savjetnik ne zna gdje udara, za Christiana Schmidta kaže da je…

Romić je kazao da će svjedoci odbrane na današnjem ročištu objasniti funkcioniranje zakonodavnog sistema Republike Srpske.

Marko Romić, savjetnik predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, rekao je da suđenje Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću predstavlja napad na ustavne nadležnosti predsjednika kojim se pokušava unišititi integritet Republike Srpske. Romić je rekao da se suđenjem pokušava dokazati nešto što u sudskoj praksi nije zabilježeno – da izvršavanje ustavne obaveze može da bude inkriminisano kao krivično djelo.

-To bi značilo da sve što je suprotno odluci visokog predstavnika, a Christian Schmidt i nije visoki predstavnik, predstavlja krivično djelo, rekao je on.

Romić je kazao da će svjedoci odbrane na današnjem ročištu objasniti funkcioniranje zakonodavnog sistema Republike Srpske.

-Zakonodavni postupak u Republici Srpskoj odvija se tako da sve zakone koje donosi Narodna skupština i koji potom prolaze kroz Vijeće naroda, predsjednik ima pozitivnu ustavnu obavezu da potpiše, kazao je očajni Romić.

-Sud je odbio saslušanje Schmidta kao svjedoka, jer bi se time dokazalo da on nema mandat. Dokazalo bi se da ne može da donosi zakone, da nije imenovan u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, a i da jeste, dokazalo bi se da nije prekršena nijedna odluka OHR-a ispunjavanjem ustavnih obaveza predsjednika, kazao je Romić.

Povezano

Back to top button