BiHVijesti

Evo zašto je SDP otkazao podršku zajedničkom kandidatu “četvroke” u Hadžićima!

Općinski odbor Socijaldemokratske partije (SDP) u Hadžićima nije dao podršku kandidatu “četvorke” za načelnika Općine Hadžići na predstojećim Lokalnim izborima, što nije slučaj u ostalim općinama na području Kantona Sarajevo.

Enes Kazić koji je prijavljen kao zajednički kandidat “četvorke”, odnosno Naroda i pravde, Naše stranke, SDP-a i NBL-a, izgubio je povjerenje SDP-a Hadžići. Međutim, ovakav rasplet situacije nije začuđujući jer ogroman dio članstva SDP-a ne može iz političkih i ideoloških razloga da podržava kandidate Konakovićeve stranke, koju prate ozbiljne optužbe za antisemitizam od strane američkog State Departmenta. Ipak, posljedica otkazivanja podrške SDP-a Hadžići Konakovićevom kandidatu nije samo političke prirode.

Kako saznaje naš portal riječ je o žestokoj frakcijskoj borbi unutar SDP-a, koja traje već dulje vrijeme, a vodi se na liniji između aktuelnog rukovodstva SDP-a na čelu sa Nerminom Nikšićem i predsjednikom sarajevske kantonalne organizacije Damirom Mašićem (toj frakciji pripada i zastupnik u Skupštini KS Igor Stojanović) a sa druge strane stoji bivši Generalni sekretar Irfan Čengić, podržan Denisom Bećirovićem.

Potonji dvojac uopće ne sudjeluje u predizbornoj kampanji SDP-a. Irfan Čengić djeluje tek na prostoru Općine Stari Grad u saradnji sa Malikom Garibijom, a u permanentnom je sukobu sa vrhom SDP-a, dok je prema našim saznanjima Denis Bećirović u Tuzli, u potpunosti otkazao podršku Jasminu Imamoviću, te je bliži strukturama DF-a i SD-a nego SDP-a BiH.

Kako saznaje naš portal, upravo Irfan Čengić koji kao bivši Generalni sekretar SDP-a još uvijek uživa stanovitu podršku članstva i općinskih organizacija SDP-a, stoji iza odluke SDP-a Hadžići da se otkaže podrška kandidatu “četvorke”, odnosno kandidatu Elmedina Konakovića za načelnika Općine Hadžići.

Ovakva odluka SDP-a Hadžići i Čengićev potez potaknuti su i političkim sukobima unutar Četvorke u Čengićevoj Općini Stari Grad, gdje je također izbio žestok sukob između Konakovića i Ibrahima Hadžibajrića. U tome sukobu Čengić vjerno drži stranu Hadžibajriću.

Otkazivanje podrške SDP-a Hadžići, kako tvrde izvori našeg portala iz samog vrha SDP-a, odmazda je za Konakovićev napad na Čengićevo i Hadžibajrićevo partnerstvo u Općini Stari Grad.

Time se sukobi unutar sarajevskog SDP-a preljevaju na odnose u “četvorci”, premda izvori našeg portala tvrde čak obrnuto, odnosno to da je sama politika “četvorke”, proizvela sukobe unutar SDP-a.


(Slobodna Bosna)

Slični članci

Close